Lapsiasiavaltuutettu: ”Turvakotipaikkoja lisättävä nopeasti, poliisin aamuyön hälytystehtäviin lisää voimia”

28.11.2018 klo 09:09 Politiikka Samuli Rissanen

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi, että hallitus ei ole varautunut ensi vuoden talousarviossa alkoholikulutuksen kasvuun.

– Hallituksen esitykseen vuoden 2019 valtion talousarvioksi on lisättävä turvakotipaikkoja ja poliisille on annettava voimavaroja päihtyneiden henkilöiden kaitsemiseen, hän vaatii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alustavien tulosten perusteella alkoholin myynti lisääntyi alkoholilain muutoksen seurauksena erityisesti päivittäistavarakaupassa, jossa alkoholia myytiin sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 5,9 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuonna.

Kokonaisuudessaan vähittäis- ja anniskelumyynti kasvoi Suomessa 1,1 prosenttia.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi, että hallitus ei ole varautunut ensi vuoden talousarviossa alkoholikulutuksen kasvuun. Valtion ensi vuoden talousarvion arvioluvut kulutuksesta ovat hänen mukaansa vähintään erikoisia. Hän pitää lukuja poliittisena arvauksena.

Tilanteeseen on herättävä. Poliisin hälytystehtävät päihtyneiden henkilöiden osalta ovat kasvaneet voimakkaasti alkuvuonna. Anniskeluaikojen pidentäminen näkyy kehityksessä suoraan.

Kurttilan mukaan tilanteeseen on herättävä. Poliisin hälytystehtävät päihtyneiden henkilöiden osalta ovat kasvaneet voimakkaasti alkuvuonna. Anniskeluaikojen pidentäminen näkyy kehityksessä suoraan.

– Hallituksen ja eduskunnan on kannettava muutoksesta vastuu. Hallituksen esitykseen vuoden 2019 valtion talousarvioksi on lisättävä turvakotipaikkoja ja poliisille on annettava voimavaroja päihtyneiden henkilöiden kaitsemiseen, Kurttila vaatii.

Lisäksi lapsiasiavaltuutettu edellyttää, että hallituksen on valmisteltava suunnitelma, miten Euroopan neuvoston asettama asukaslukuun perustuva tavoite 500 turvakotipaikasta aiotaan Suomessa saavuttaa. Suomessa on tällä hetkellä alle 200 turvakotipaikkaa.

Käytännössä perheet eivät saa kaikkialla Suomessa tarvitsemaansa apua ajoissa ja riittävän läheltä.

 

Ylös