Peter Östman saa ensimmäisenä K.-A. Fagerholm-palkinnon: ”Osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut Suomen ja Israelin suhteisiin”

28.11.2018 klo 16:41 Politiikka Samuli Rissanen

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry on perustanut K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka myönnetään nyt ensimmäistä kertaa. Sen saa kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman on saanut tänään ensimmäistä kertaa jaettavan K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

Palkinnon on perustanut Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry.

Palkinnon saaja Peter Östman on toiminut eduskunnan Israel-ystävyyryhmän jäsenenä vuosina 2011-2015 ja puheenjohtajana vuodesta 2015.

Östman on esittänyt hallitukselle lukuisia kirjallisia ja suullisia kysymyksiä liittyen muun muassa Suomen Israelin tuomitsevaan äänestyskäyttäytymiseen YK:ssa ja sen alajärjestöissä sekä palestiinalaiskoulujen juutalaisvihaan yllyttävien oppikirjojen rahoituksesta.

– Östman on vuosia toiminut tarmokkaasti Suomen juutalaisyhteisön hyväksi kampanjoimalla Magneettimediaa ja muita antisemiittisiä liikkeitä vastaan, palkinnon perusteluissa todetaan.

– Östman on myös aktiivinen kirjoittaja ja puhuja, joka perustelee näkemyksensä kansantajuisesti, ja jonka kirjoituksia ja haastatteluja on julkaistu kymmenissä medioissa Suomessa ja Israelissa.

– Östman on vuosia toiminut tarmokkaasti Suomen juutalaisyhteisön hyväksi kampanjoimalla Magneettimediaa ja muita antisemiittisiä liikkeitä vastaan, palkinnon perusteluissa todetaan.

K.-A. Fagerholm -palkinto luovutettiin Östmanille eduskunnassa pidetyssä juhlaseminaarissa, jossa oli läsnä muun muassa Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg.

Israelin suurlähettiläs oli vaikuttunut suomalaisten Israel-ystävyydestä. – Minne olen tässä maassa mennytkin, kaikkialla olen kohdannut ystäviä, hän sanoo. Segev-Steinbergiä tulkkasi Mirkka Jantunen. (Kuva:Samuli Rissanen)

Segev-Steinbergin mukaan suomalaisten Israel-ystävyys on huomioitu Israelissa ja sitä pidetään arvossa.

– Arvostamme erityisesti suomalaisten ystävyyttä, sillä maidemme välillä on paljon yhteistä, hän sanoi.

Tilaisuudessa puhuivat Peter Östmanin lisäksi K.-A. Fagerholmin tyttären Brita Kekkosen tytär Tea Kekkonen, Israel-ystävyysryhmän toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Harry Wallin sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n kunniapuheenjohtaja emeritusprofessori Reino Kurki-Suonio.

Tilaisuuden juonsi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila.

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vuosina 1954-1976.

K.-A. Fagerholmin nimeä kantava palkinto on perustettu kunnioittamaan Fagerholmin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten puolustajana sekä Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuotta.

Ylös