Median moniosaaja, Seurakuntalainen-lehden päätoimittaja Sari Savela uskoo, että kristillisdemokratialla on juuri nyt tilausta

30.11.2018 klo 14:12 Politiikka Samuli Rissanen

– Kristillisistä perusarvoista ponnistavalla kristillisdemokratialla on mielestäni juuri nyt tilausta. Arvoliberalismi ei ole vastaus ihmisten kysymyksiin, Seurakuntalainen-lehden päätoimittaja Sari Savela sanoo.

Hän on kristillisdemokraattien ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa Uudeltamaalta.

– Olen miettinyt tätä pitkään ja tullut siihen tulokseen, että nyt on aika. Edellisen kerran mietin ehdokkuutta vakavissani 12 vuotta sitten. Silloin ei ollut sen aika, Savela kuvasi pohdintojaan ratkaisunsa jälkeen.

Kristillisistä perusarvoista ponnistavalla kristillisdemokratialla on hänen mielestään juuri nyt tilausta.

– Arvoliberalismi ei ole vastaus ihmisten kysymyksiin. Itselleni tärkeitä teemoja ovat perhe ja parisuhde. Parisuhteesta kaikki alkaa. Yhteiskunta voisi tehdä paljon nykyistä enemmän parisuhteiden tukemiseksi, Savela sanoo.

Nuoret haaveilevat kestävästä parisuhteesta, mutta esimerkiksi kouluissa ei ole yhtään oppiainetta, joka antaisi tähän eväitä. Myös avioliiton solmimista pitäisi tukea

– Tutkimusten mukaan nuoret haaveilevat kestävästä parisuhteesta, mutta esimerkiksi kouluissa ei ole yhtään oppiainetta, joka antaisi tähän eväitä. Myös avioliiton solmimista pitäisi tukea. Yhtenä käytännön vaihtoehtona on avioliiton ajokoulu, joka olisi kaikille pakollinen. Sen voisi toteuttaa yhteistyössä seurakuntien ja järjestöjen kanssa, avioliittotyötäkin puolisonsa kanssa tekevä Savela kertoo.

Myös perheet, joissa on vain yksi aikuinen, tarvitsevat Savelan mukaan tukea. Kun perheiden hyvinvointia voidaan parantaa, sen kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajalle.

– Näen tärkeänä myös yhteiskunnan eriarvoisuuskehitykseen puuttumisen. Viime vuosina on tehty liikaa päätöksiä, jotka ovat syventäneet eriarvoisuutta, Savela muistuttaa.

Yhtenä esimerkkinä on resurssien leikkaaminen ammatillisesta koulutuksesta. Seurauksena työssäoppimisjaksot ovat yhä pidempiä ja opiskelun lähijaksoja on tarjolla yhä vähemmän. Tilastoista tiedetään, että ammatillisella puolella keskeyttämisluvut ovat varsin korkeita, mistä on seurauksena etenkin poikien syrjäytymisriskin kasvaminen.

Lisäresursseja pitäisikin Savelan mielestä suunnata ammatilliselle koulutukselle, jotta nuoria voitaisiin tukea paremmin, eikä ratkaisuksi tarjottaisi liikaa itsenäistä opiskelua, johon monikaan ei vielä nuoruusiässä pysty.

– Ylipäätään opetusta ei pitäisi uudistaa niin, että opiskelu jää yhä enemmän nuoren vastuulle.

Savela on osa-aikainen yrittäjä ja siksi myös pienyrittäjyyteen liittyvät kysymykset ovat lähellä sydäntä. Pienyrittäjyyttä pitäisi hänen mukaansa tukea enemmän esimerkiksi niin, että jos on osatyökykyinen, voisi saada soviteltua työttömyyspäivärahaa.

– Nykysysteemi tarjoaa tässä kohden kaksi vaihtoehtoa: joko olet yrittäjä tai sitten kokonaan sairauslomalla.

Median moniosaaja Sari Savela on toimittaja, valokuvaaja ja kirjailija

Espoolainen Sari Savela on varsinainen median moniosaaja. Seurakuntalainen.fi-sivuston päätoimittaja on tunnettu myös ammattivalokuvaajana.

Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Savela on naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Vapaa-aikanaan hän harrastaa kuntoilua, käsitöitä ja avioliittotyötä yhdessä puolisonsa kanssa.

Vuonna 2015 hän kirjoitti Uupumuksesta uuteen alkuun-romaanin, joka on kuvaus yhden ihmisen uupumisesta ja toipumisesta.

Ylös