Sari Essayah: ”Ilmapiiri ei ole perhe- ja lapsimyönteinen”

1.12.2018 klo 08:04 Politiikka Kristiina Kunnas

Tuoreen perhebarometrin mukaan suomalaiset haluavat vapaasti valita lapsensa hoitotavan. Puheenjohtaja Sari Essayah iloitsee tästä tutkimustuloksesta, sillä samaa mieltä ovat myös Kristillisdemokraatit.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa, ettei ilmapiiri ole kovin perhe- ja lapsimyönteinen.

– Perhepolitiikka on usein alistettu muille yhteiskunnan tavoitteille, vaikkapa sille, miten perhevapaan kustannukset jaetaan työnantajien kesken.

Lasten hankkiminen myös lykkääntyy, ja tulee tahatonta lapsettomuutta.

– Jos lapsiperheiltä leikataan – kuten tällä hallituskaudella – niin se antaa signaalin, etteivät lapsi ja hänen perheensä ole yhteiskunnan keskiössä, Essayah sanoo KD-Kompassi-haastattelussa Radio Deissä lauantaina 1. joulukuuta. (Lähetys klo 12.50, uusinta ma 3.12. klo 22.35.)

Jos lapsiperheiltä leikataan – kuten tällä hallituskaudella – niin se antaa signaalin, etteivät lapsi ja hänen perheensä ole yhteiskunnan keskiössä. – Sari Essayah

Kristillisdemokraatit on ajanut Suomeen tuhannen euron vauvarahaa, joka annettaisiin lapsen saaneelle perheelle ensimmäisen lapsilisän yhteydessä.

Jotkut ovat sanoneet tätä vauvarahaa ”synnytystonniksi”.

Millaisen vastaanoton tämä ehdotus on saanut? Miten puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah perustelee Kristillisdemokraattien ajaman vauvarahan?

– Tämä on lapsilisän lisä, ja vertautuu laajasti hyväksyttyyn äitiyspakkaukseen. Tällä on tarkoitus tukea perheitä.

Sari Essayah muistuttaa, että päätökset lastenhoidosta pitää Kristillisdemokraattien mielestä tehdä kotona.

– Perhe itse päättää, miten haluaa hoidon järjestää. Kyllä kansa tietää, Essayah iloitsee perhebarometri 2018 -tutkimustuloksista.

– Vanhempainvapaan kiintiömallit eivät ole sopivia, sillä ne rajoittavat. Meidän tavoitteena perheille on sekä valinnanvara että joustavuus.

– Haluamme kansalaiset taloudellisesti samalle viivalle, Essayah jatkaa.

– Perhe on meille yksi ideologian kulmakivi – ei mikään pelkkä vaaliaihe. Yksineläjän perhekin on meille tärkeä. Ylipäänsä yhteiskunnan hyvinvointi lepää perheen ja lähiyhteisön hyvinvoinnissa.

Onko Essayah’lla rohkaisua nuorillepareille?

– Haluan rohkaista vanhemmuuteen. Lapset ovat olleet omassa elämässäni sisällön ja ilon tuottajia, parasta elämää on ollut elämä lapsiperheessä.

– Oma elämä ei pääty vanhemmuuteen, vaan se se vasta täyttä elämää onkin.

 

KD-Kompassi Radio Deissä la 1. joulukuuta klo 12.50

Puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah Merja Eräpolun haastattelussa. Uusinta Radio Deissä maanantaina 3.12. klo 22.35

 

 

Ylös