Vaalikentille täynnä taistelutahtoa lähtevällä Sari Essayah’lla on visio ja haaste Suomesta, johon voi luottaa

1.12.2018 klo 11:07 Politiikka Samuli Rissanen

– Kevään eduskunta- ja EU-vaaleissa päätetään, minkälaisten arvojen varaan rakennetaan niin Suomen kuin Euroopankin tulevaisuutta. Kristillisdemokratian arvot kestävät aikaa ja vastaavat maailman muutoksiin, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah uhkui taistelutahtoa esitellessään Vantaalle kokoontuneelle puoluevaltuustolle Suomen, johon voi luottaa. Se on kristillisdemokraattien visio tulevaisuuden Suomesta ja samalla kampanjahaaste muille puolueille.

– Tarvitsemme visiomme toteuttamiseksi vaalivoiton, Essayah julisti.

Selkänojaa taannoisesta EPP:n puoluekokouksesta ja Euroopan ja pohjoismaiden kristillisdemokrattisesta liikkeestä saanut Essayah muistutti, että kyse ei ole merkityksettömästä joukosta.

– Tämän saimme nähdä, kun EPP, eli Euroopan kansanpuolue kokoontui kuukausi sitten Helsingissä, missä paikalla oli noin 3000 poliitikkoa lähes kaikista Euroopan maista.

Monessa Euroopan maassa kristillisdemokraatit on mahtipuolueen eli pääministeripuolueen asemassa.

EPP-ryhmittymä on myös suurin ryhmä niin Euroopan parlamentissa sekä Eurooppa-neuvostossa ja komissiossa ja se rakentuu vahvojen KD-puolueiden ympärille.

– Euroopan kristillinen arvoperintö ei ollut kokouksessa maanosamme kärkipoliitikoille aihe, jota hävettiin ja piiloteltiin, vaan sen merkitys tunnustettiin ihan avoimesti, Essayah muistutti.

Kristillisdemokraattien Suomi rakentuukin kristilliselle arvoperustalle ja vastuulliselle ja turvallisuutta välittävälle politiikalle. Essayah’n mukaan suurin ongelma koko Suomen itsenäisyyden aikana on ollut osattomuuden ja epävarmuuden kokemus; kokemus turvattomuudesta.

– Meillä on kasvavaa polarisaatiota ja kahtiajakautumista mitä erilaisimmissa kysymyksissä. Uudet teknologiat ja työn muutokset ovat jakamassa ihmisiä menestyjiin ja menettäjiin. Koulutuksen laadun murentuminen syö pohjaa mahdollisuuksien tasa-arvolta.

– Ilmastonmuutos ja pakolaiskriisit aiheuttavat suurta epävarmuutta, reaktiona turvattomuuteen ja voimattomuuteen globalisoituvassa maailmassa ääriliikkeet ja –ideologiat löytävät kasvualustaa. Haastavassa tilanteessa täytyy pitää pää kylmänä ja sydän lämpöisenä, Essayah linjaa.

Essayah’n mukaan Suomi, johon voit luottaa puolustaa kristillisen kulttuuriperinnön ja arvojen välittämistä myös kasvatuksessa. Identiteetti saa rakentua rauhassa, jokainen tyttö ja poika saa olla lapsi omalla tavallaan.

– Jokaisella on myös oikeus ajatella ja uskoa vapaasti sekä tuoda julki mielipiteensä ja vakaumuksensa.

– Liian usein Juha Tapion laulun sanat ovat totta: ”Iltauutiset ja säätä, kello käy jo yhdeksää, viime vierailusta viikko, koskahan ne kerkiää”. Suomi, johon voit luottaa, tarvitsee meidän jokaisen lähimmäisen silmiä

Suomi, johon voit luottaa kunnioittaa ja arvostaa edellistä sukupolvea, joka on rakentanut hyvinvointimme.

– Liian usein Juha Tapion laulun sanat ovat totta: ”Iltauutiset ja säätä, kello käy jo yhdeksää, viime vierailusta viikko, koskahan ne kerkiää”. Suomi, johon voit luottaa, tarvitsee meidän jokaisen lähimmäisen silmiä, Essayah sanoo.

Sujuvaa ja turvallista arkea ikäihmisille puolustavat kristillisdemokraatit vaativat lisää hoitajia, 1000 käsiparia, vanhustenhoitoon, niin kotihoitoon kuin palveluasumiseen. Vanhusköyhyys on nujerrettava ja hallituksen leikkaukset kansaneläkkeisiin on peruttava, terveydenhuollon ja kotiin tarjottavien sosiaalipalveluiden maksukatto yhdistettävä. Omaishoitajien palkkiota on korotettava ja saatava se verovapaaksi.

– Suomi, johon voit luottaa rakentaa osaamiselle, työlle ja yrittämiselle. Koulutusleikkaukset ja opintososiaalisten etujen leikkaaminen on pysäytettävä. Panostamalla toisen asteen koulutukseen ja etsivään nuorisotyöhön pidetään kaikki nuoret osallisina.

Suomi tarvitsee Essayah’n mukaan korkeamman, vähintään 75 %:n työllisyysasteen, joka on mahdollista saavuttaa, kun tuetaan yrittäjyyttä, edistetään paikallista sopimista ja työntekijöiden elinikäistä oppimista.

Ennen kaikkea Suomi tarvitsee Essayah’n mukaan kristillisdemokraattien kannustavan perusturvan -mallin, joka tekee lyhytaikaisen ja osa-aikaisenkin työn vastaanottaminen kannattavaksi.

Ylös