Sari Tanus vaatii neljää hoivatakuuta vanhuksille: ”Ravitsevaa ruokaa, puhtautta, yhteyttä ja ulkoilua”

3.12.2018 klo 19:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan vanhustenhoitoon tarvitaan neljä takuuta: Ravitsevaa ruokaa, puhtautta sekä yksinäisyyttä poistava yhteisötakuu ja ulkoilutakuu.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan vanhustenhoitoon tarvitaan neljä takuuta. Ensinnäkin vanhusten ruokailut on saatava oikealle tolalle ja viestit vanhusten nälkiintymisestä on saatava loppumaan.

– Tarvitaan ruokailutakuu ja ruokarauha, jotta voi kiireettömästi syödä.

Lisäksi Tanus peräänkuuluttaa hygieniatakuuta eli riittävää peseytymismahdollisuutta iästä riippumatta. Yksinäisyydestä kärsiville vanhuksille on saatava yhteisötakuu, ettei tarvitsisi olla yksin. Neljänneksi Tanus nostaa ulkoilutakuun.

– On sanomattakin selvää, että vanhuksilla pitää olla oikeus pysyvään asumiseen puolisonsa kanssa, myös palveluasumisessa, Tanus ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun.

– Palveluasumisen maksut ovat paikoin järkyttävän suuria, ne on saatava kohtuullisiksi

Tämänkaltainen turvallinen vanhuus ei silti ole kaikille totta Suomessakaan. Ikäihmisten hoiva ja hoito on osin retuperälllä. Erityisesti kotiin tuotavien palvelujen määrää ja laatua on saatava parannettua ja kodinomaisia ympärivuorokautisen hoivan paikkoja saatava lisää.

Tähän kaikkeen tarvitaan riittävästi henkilökuntaa.

–  Geriatrisesta osaamisesta on pidettävä parempaa huolta, kuntouttava ote on saatava mukaan kaikkeen toimintaan, lääkärinäkin työskentelevä Tanus muistuttaa.

Osin vanhusten tilanne on kiinni kukkaron paksuudesta. Tanuksen mukaan hyvä hoito on taattava jokaiselle tuloista riippumatta.

– Palveluasumisen maksut ovat paikoin järkyttävän suuria, ne on saatava kohtuullisiksi, hän vaatii.

Lisäksi hän ehdottaa lääke-,matka- ja palvelumaksuille yhteistä maksukattoa, johon voisi niputtaa myös sosiaalipalvelujen omavastuita.

Omavastuut kurittavat eläkeläisiä erityisesti vuoden alkupuolella.

Tanuksen mukaan hyvä saattohoito on taattava jokaiselle tarvitsevalle asuinpaikasta riippumatta.

Eläkeläisten ostovoima on huvennut tällä hallituskaudella

Eduskunnan kansalaisinfossa Sydämellä Seniorit-illassa tänään puhunut Tanus oli tuonut mukanaan juuri painosta tulleen kristillisdemokraattien senioriohjelman.

KD:n senioriohjelma on kerätty pitkän ajan kuluessa, ikäihmisten tarpeita kuunnellen, Sari Tanus kertoo.

Tavoitteena on Suomi, jossa ikäihmisillä olisi hyvä olla. Tanuksen mukaan erityisesti ikäihmisten arvostusta ja kunnioitusta on lisättävä.

– Nyt kun itsenäisyyspäivä lähenee, on hyvä muistaa, että ikäihmiset ovat rakentaneet Suomen.

Eduskuntavaaleissa eläkeläiset ovat suurin äänestäjäryhmä, mutta hallitus ei ole politiikallaan juuri kosiskelllut heitä. Eläkeläisten ostovoima on hallituskauden aikana heikentynyt, kun työssäkäyvien tulot ovat olleet kasvussa.

– Ikäihmisten ääni on saatava kuuluviin ja vanhuusköyhyys on nujerrettava, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

– On korotettava kansaneläkettä ja takuueläkettä sekä eläketulovähennystä. Osa eläkeläisistä pystyy tekemään ansiotöitä, joiden verotusta on kevennettävä, Tanus vaati.

Hänen mukaansa eläkkeiden indeksijärjestelmää on kehitettävä turvaamaan ostovoimaa. Laskurina pitäisi käyttää eläkeläisten hintaindeksiä, jotta työeläkkeiden tulotaso säilyisi oikeudenmukaisena.

Esimerkiksi 1995 voimaan tullut taitettu indeksi on lisännyt köyhien eläkeläisten määrää.

–  Itse pidän oikeudenmukaisena 50/50 indeksiä, mutta se ei saanut kannatusta eduskunnan  suuressa salissa, Tanus pahoittelee.

Ylös