Päivi Räsänen sisällyttäisi rokotustietoa jo äitiyspakkaukseen

4.12.2018 klo 14:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen arvioi, että rokotteisiin liittyviä vääriä käsityksiä esiintyy hänen mukaansa huolestuttavasti jopa terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskuudessa. Neuvoloissa annettu rokotetieto voi tulla myös liian myöhään.

Räsäsen mukaan lastenneuvolassa annettava informaatio rokotuksista tulee joidenkin perheiden kannalta liian myöhään. Vanhempien pitäisi voida paneutua rokotustietoon jo ennen lapsen syntymää.

– Ehdotan, että äitiyspakkauksiin sisällytettäisiin vihkonen, jossa annettaisiin asiallista tietoa lapsen tulevasta rokotusohjelmasta sekä rokotusten avulla ehkäistävistä tartuntataudeista. Myös äitiysneuvolakäynneillä rokotuksista voitaisiin jakaa tietoa.

Samassa yhteydessä Räsänen ehdottaa myös, että kuntakohtaisten rokotusten laumasuojan seurantaan luotaisiin velvoittava hälytysjärjestelmä, jossa suojarajan alituksen tulisi johtaa kunnassa tehostettuihin toimenpiteisiin rokotuskattavuuden parantamiseksi.

Pohjanmaan rannikolla rokotevastaisuus on johtanut useiden kuntien alueella MPR-rokotteen osalta 96%:n laumasuojaan tarvittavan kattavuuden alitukseen. MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta

Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotetaan toimenpiteitä rokotuskattavuuden parantamiseksi.

Räsänen muistuttaa, että Pohjanmaan rannikolla rokotevastaisuus on johtanut useiden kuntien alueella MPR-rokotteen osalta 96%:n laumasuojaan tarvittavan kattavuuden alitukseen. MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.

– Riittävän korkea rokotekattavuus on tärkeää, sillä laumasuojaa tarvitsevat vauvat, joita ei ikänsä puolesta ole vielä voitu rokottaa sekä henkilöt, joita ei terveydellisistä syistä voida rokottaa tai joiden vastustuskyky on heikentynyt sairauden vuoksi.

Räsänen suomii rokotevastaisuutta, jota levitetään harhaanjohtavien sivustojen kautta, joiden maailmankuvaa värittävät salaliittoteoriat ja epäluulo tieteellistä tutkimusta kohtaan. Rokotteisiin liittyviä vääriä käsityksiä esiintyy hänen mukaansa huolestuttavasti jopa terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskuudessa.

Terveydenhoidon ammattihenkilöiden koulutuksessa tulee kauttaaltaan tehostaa rokotteisiin liittyvää tutkimustietoa. Pikkulasten vanhemmat tarvitsevat asiallista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa rokotuksista ja myös niistä tartuntataudeista, joita rokotuksilla on taltutettu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko pitää Räsäsen aloitetta hyvänä ehdotuksensa Twitterissä.

– On tarpeen lisätä tietoutta siitä, minkälaisia tauteja rokotteilla torjutaan, Saarikko kirjoittaa.

Ylös