Östman ja Maanselkä: Kansalaisuus pois vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta ja ulos maasta

5.12.2018 klo 15:57 Politiikka Merja Eräpolku

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta. Esityksen mukaan tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi vastedes menettää Suomen kansalaisuuden.

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Peter Östman ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä kiittelevät hallituksen esitystä.

– Kansalaisuuden saamisen ehtoja on kiristettävä. Vakaviin rikoksiin syyllistyviltä pitää voida poistaa kansalaisuus ja karkottaa maasta tuomion kärsimisen jälkeen, vaatii kansanedustaja Peter Östman Twitter-päivityksessään.

Samaa korostaa myös puoluesihteeri Asmo Maanselkä KD-lehdelle antamassaan haastattelussa.

Hallituksen esityksessä tällaisia rikoksia olisivat maanpetos, valtiopetos ja Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset. Kansalaisuuden voisi menettää vain, jos henkilöllä on myös toisen valtion kansalaisuus ja riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa.

Maanselkä muistuttaa, että Oulun tapaukset järkyttävät kansalaisia ympäri maan. Poliisin tiedotteen mukaan Oulussa on paljastunut ulkomaalaistaustaisten pyörittämä rinki, jossa on hyväksikäytetty alaikäisiä tyttöjä. Tapauksen tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen on kertonut, että kaikki ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina.

– On pöyristyttävää, että turvapaikan saaneet syyllistyvät tällaiseen kantasuomalaisia kohtaan. Tämäkö on kiitos suojelusta, Maanselkä kysyy. Hän perää sekä tiukempaa pakolaispolitiikkaa että kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista.

Komission puheenjohtajaksi pyrkivä Manfred Weber on linjannut käsittelykeskusten perustamista Unionin ulkorajoille. Esitystä on ryhtynyt kannattamaan nyt myös sisäministeri Kai Mykkänen.

– Pakolaispolitiikassa olisi aika ison suunnanmuutoksen paikka. Weberin linja on oikeansuuntainen. Euroopan läpi kuljeskelun sijaan pakolaisten tilanne on tutkittava unionin ulkorajalle tultaessa. Mielestäni ajatus on hyvä ja kannatettava, Maanselkä sanoo.

– Samalla täytyy muistaa että käsittelykeskuksissa pakolaisiksi pyrkiviä on kohdeltava inhimillisesti. Käsittelykeskuksiin on panostettava unionin yhteisiä varoja, hän lisää.

KD:n puoluevaltuusto vaati 1.12. hyväksymässään ohjelmatekstissä, että lapsiin kohdistuvien hyväksikäyttörikosten rangaistuksia on kovennettava ja ettei lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön tule vanheta rikoksena.

Ylös