Sari Tanus odottaa, että kudoslaki käsiteltäisiin vielä ennen joulua sote-valiokunnassa: ”Elinsiirto on usein paras ja kustannustehokkain hoito”

5.12.2018 klo 11:09 Politiikka Samuli Rissanen

– Suurin osa elinsiirron saaneista potilaista elää vuosikymmeniä hyvää elämää. Ilman elinsiirtoa se ei olisi mahdollista, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Kymmenestuhannes elinsiirto tehtiin tänä syksynä Meilahden sairaalassa ja saavutusta juhlittiin eilen.

Suomessa on tehty 10 000 elinsiirtoa vuodesta 1964 lähtien. Kymmenestuhannes elinsiirto tehtiin tänä syksynä Meilahden sairaalassa, jonka alueella sijaitsevaan Biomedicumiin kokoonnuttiin juhlimaan vaikuttavaa tulosta.

Munuaisten siirroista alkaneita elinsiirtoja ovat seuranneet maksa-, sydän-, keuhkon-, suolen-, haiman- ja kasvojen kudossiirrot ja niistä on tullut vakiintunut osa kroonisten elinsairauksien hoitoa.

Juhlaseminaarin avasi kansanedustaja Sari Tanus. Hän muistutti, etä eläviltä luovuttajilta tehtävien munuaissiirtojen laajemman käytön esteenä on ollut Suomen lainsäädäntö, mikä sallii nykyisin luovutuksen vain aivan lähisukulaisten ja samassa taloudessa asuvien kesken.

– Elinsiirto on usein paitsi paras, myös yhteiskunnan varoja merkittävästi säästävä hoitomuoto.

– Tätä pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta lainsäädännöstä poikkeavaa lakia olemme sitkeästi, laajalla rintamalla yhteistyössä toimien yrittäneet muuttaa.

– Elinsiirto on usein paitsi paras, myös yhteiskunnan varoja merkittävästi säästävä hoitomuoto.  Esimerkiksi munuaissiirrot ovat säästäneet yhteiskunnan varoja jo yli miljardi euroa dialyysikustannuksiin verrattuna.

Eduskunnassa on aiheesta tehty kirjallisia kysymyksiä ja kirjelmiä ministereille, puhutettu ministereitä kyselytunneilla kuin muutoinkin. Asiantuntijat ovat tehneet työtä kansallisessa elinsiirtotyöryhmässä ja pyrkineet saamaan apua kansainvälisestä yhteistyöstä ja julkisuudesta.

Tanus teki eduskunnan tukiryhmän kanssa kudoslain muuttamiseksi lakialoitteen, jota hän juoksutti kaksi vuotta sitten 116 kansanedustajan allekirjoitettavaksi, jotta asia varmasti etenisi.

Hyvistä toiveista ja tahtotilasta huolimatta lakialoite näytti hukkuvan massiivisten sotelakien alle.

Alkuvuodesta hallitus kuitenkin viimein toi tuon lakialoitteen eduskuntaan kiireellisenä käsiteltäväksi ja sen piti olla voimassa jo tänä kesänä 1.8.

Sosiaali-ja terveysvaliokunta on kuitenkin ollut tukossa sote-mietintöjen kanssa ja kudoslakimuutos on vain odotuttanut.

Nyt valiokunnassa ovat käsittelyssä kiireelliset budjettilait.

– Mutta monelta taholta valiokunnasta on näytetty vihreää valoa, että kun nämä budjettilait on saatu käsiteltyä, niin kudoslaki, munuaisen elävältä luovuttajalta mahdollistava lakimuutos otettaisiin käsittelyyn.

– Oma, syvä toiveeni on, että vielä ennen joulutaukoa tuloa tämä tärkeä lakialoite viimein käsiteltäisiin valiokunnassa ja se äänestettäisiin voimaan istuntosalissa.

Eduskunnan munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtajana Tanus halusi  kiittää potilaiden puolesta kaikkia luovuttajia.

– Luovuttaa elämän pelastava, toimintakyvyn palauttava elin toisen käyttöön on jotain todella hyvin merkittävää ja koskettavaa. Iso, nöyrä kiitos siitä.

– Suurin osa elinsiirron saaneista potilaista elää vuosikymmeniä hyvää elämää. Ilman elinsiirtoa se ei olisi mahdollista.

Ylös