Östman vaatii: Natsien hakaristitunnuksen julkinen esittäminen kiellettävä

7.12.2018 klo 11:42 Kotimaa Merja Eräpolku

Suomen tulisi kieltää eräiden muiden Euroopan maiden tavoin natsien hakaristitunnuksen julkinen esittäminen. Näin esittää Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

Hän jätti asiasta tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Suomessa natsien hakaristisymbolin käyttö ei ole rangaistavaa toisin kuin useassa Euroopan maassa, joissa natsitunnusten esittämisestä voi saada sakkoa tai vankeutta.

– Natsi-Saksan hakaristilippu kantaa historiansa vuoksi äärimmäisen vihamielisen ja rasistisen sanoman. Se muistuttaa toisen maailmansodan kauheuksista natsihallinnon kaikkia viholliseksi leimaamia vastaan ja erityisesti juutalaisiin kohdistuneesta kansanmurhasta. Tämän päivän Suomeen tai Eurooppaan ei kuulu natsilippujen esittäminen, Östman korostaa.

Natsi-Saksan hakaristilippu kantaa historiansa vuoksi äärimmäisen vihamielisen ja rasistisen sanoman.

Helsingissä itsenäisyyspäivänä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa pidettiin esillä hakaristilippuja, mikä järkytti monia suomalaisia. Poliisi puuttui tilanteeseen takavarikoimalla liput mielenosoittajilta marssin aikana.

Helsingin poliisi tiedotti, että liput otettiin pois yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi kokoontumislain ja poliisilain nojalla. Kun helsinkiläisessä antiikkiliikkeessä oli taannoin myynnissä hakaristisymboli, poliisi puuttui myös tuolloin asiaan.

Natsien hakaristisymbolin käyttö ei ole Suomessa rangaistavaa toisin kuin useassa Euroopan maassa, joissa natsitunnusten esittämisestä voi saada sakkoa tai vankeutta. Aamulehti (6.12.2018) uutisoi, että esimerkiksi Saksassa vain opetustilanteissa ja taiteen yhteydessä voi esittää hakaristisymboleja, jolloin se on muulloin rangaistavaa vankeuden uhalla. Ranskassa ja Itävallassa natsisymbolien julkinen esittäminen on kiellettyä. Ruotsissa taas natsitervehdyksen esittämisestä on annettu tuomio viharikoksena.

– Aikooko hallitus kieltää eräiden muiden Euroopan maiden tapaan natsien hakaristitunnuksen esittämisen, Östman kysyy.

Ylös