Vaadin äänestysiän nostoa!

7.12.2018 klo 12:50 Kolumnit Tapio Luoma-aho

Puoluekentän eri laidoilta on jälleen kuulunut ehdotuksia äänestysiän alarajan laskemisesta 16 ikävuoteen. Vaatimus oli käsittääkseni lähellä päästä Vihreiden periaateohjelmaan ja onpa itse pääministerikin tällaista jossain puheessaan heittänyt. Vihreä mikä vihreä.

Hyvä nuoret! Nuorissa on tulevaisuus. Kyllähän nuoret tietävät miten maailmaa muutetaan. Nekin nuoret, joiden suuri nuorisopoliittinen saavutus oli vuoden 1968 Vanhan valtaus, päätyivät valtakunnanpolitiikan ja liike-elämän kärkipaikoille – kiitos presidentti Kekkosen. Tämä ei muuta sitä seikkaa, että itse valtaus oli ”suunnaton mielenosoitus”.

Miespolvet vaipuvat unholaan, mutta poliittisten nuorisojärjestöjen ulostulot vuosisadasta toiseen antavat painavia argumentteja sen puolesta, että äänestysikää pitäisi korottaa nykyisestä merkittävästi.

Nuorisojärjestöjen yhteiskunnallinen tehtävä onkin tuottaa yleiseen keskusteluun uusia, mitä raikkaampia ajatuksia, kuten vaikka kannabiksen ja nuuskan laillistamista, pakkoruotsin poistamista, Suomen liittymistä kulloinkin muodissa olevaan sotilasliittoon ja pistoolikaksintaisteluiden palauttamista poliittiseen kulttuuriin.

Viimeaikainen aivotutkimus (LINK: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005909568.html) on osoittanut sen arkihavainnon, että ihmisen aivot kehittyvät 25 ikävuoteen asti. Luulen, että monilla vielä paljon pidempään. Kun muistelen sitä, millaisia poliittisia ”viisauksia” itse haudoin 20- tai pitkälti 30-vuotiaanakin, en yhtään lämpene äänestysalaikärajan laskulle.

Lisäksi nuoret ovat kokemattomina helppoja saaliita vaikuttamiselle näiden sosiaalisten meedioiden kautta ja mitä näitä kaikkia vimpaimia nykyään on.

Esitän siis päinvastaista. Äänestysalaikäraja pitäisi korottaa vähintään jonnekin 40 ikävuoteen. Hyvässä tapauksessa ihminen siinä neljänkympin alkaa vähän saada jotain tolkkua ajatuksiinsa pahimpien testosteronihöyryjen ja idealismin hälvettyä.

Jokin kompromissi tähän pitäisi löytää. Ehdotukseni siis olkoon, että äänioikeus rajattaisiin ainoastaan 42-vuotiaille. Ei yli, eikä varsinkaan ali.

Ei näin tosin valitettavasti aina käy. Kyllä ihminen voi olla höperö ihan vanhuuteen saakka.

Toisaalta on yleisesti tunnettua, että yli nelikymppiset alkavat jo olla aika luutuneita ja urautuneita ajatuksiltaan. Heiltähän ei voi juuri odottaa mitään muuta kuin saavutettujen etujen puolustamista ja status quon ylläpitoa. Ja kuuntelemista. (Jos ymmärsit, olet takuulla yli 40-vuotias.)

Ei heitäkään siis pitäisi päästää uurnille. Kokemus on hyvä, mutta ei sitäkään saa olla liikaa, sillä uusille ajatuksille ei silloin enää ole tilaa, vaikka maailma muuttuu. Pitäisi olla rohkeutta muutoksiin ja voimaa pistää itsensä likoon. Lisäksi yli nelikymppisillä ei ole ymmärrystä sosiaalisen median toimintalogiikasta ja siksi he ovat alttiita kaikenlaiselle mediavaikuttamiselle, trolleille ja muille semmoisille peikoille.

Jokin kompromissi tähän pitäisi löytää. Ehdotukseni siis olkoon, että äänioikeus rajattaisiin ainoastaan 42-vuotiaille. Ei yli, eikä varsinkaan ali.

Sellainenkin rajaus toki ehdottomasti vielä pitäisi tehdä, että äänestämään pääsisivät vain ne, jotka ovat kaikesta samaa mieltä minun kanssani. Menisiköhän ehdotus perustuslakivaliokunnan seulasta läpi? Voisitteko selvittää, kun teillä ei juuri muutenkaan ole mitään hommaa…?

Kirjoittaja on henkilö, jonka ikää ei tarvitse arvailla.
Tapio Luoma-aho työskentelee Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän avustajana. Seurakuntalainen.fi -blogisti ja kansalaisjärjestöaktiivi.
Ylös