Päivi Räsänen kiittää THL:ää rokotustietojen julkistamisesta: ”Toivon, että kunnissa ryhdyttäisiin nyt toimiin”

8.12.2018 klo 12:53 Politiikka Samuli Rissanen

THL julkaisi tiedot tuhkaorokkoakin vastaan suojan antavan MPR-rokotteen kattavuudesta kunnittain. Laumasuoja saa, jos kattavuus on 95 prosenttia. Moni kunta ei yllä tähän Suomessa. – Toivon, että näiden kuntien päättäjät ja viranhaltijat ryhtyisivät nyt toimiin, Päivi Räsänen patistaa.

Päivi Räsäsen mukaan THL:n ripeä päätös julkaista kuntakohtaiset tiedot tuhkarokkoepidemioita ehkäisevän MPR-rokotteen kattavuudesta ansaitsee kiitoksen.

Hän teki aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen sen jälkeen, kun Luodon kunnassa Pohjanmaalla oli todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Räsänen vaatii kysymyksellään laumasuojan seurantaan hälytysjärjestelmää, jotta suojarajan alitus johtaisi kunnissa toimenpiteisiin rokotuskattavuuden parantamiseksi.

Laumasuoja saa, jos kattavuus on 95 prosenttia. Moni kunta ei yllä tähän Suomessa.

– Toivon, että näiden kuntien päättäjät ja viranhaltijat ryhtyisivät nyt toimiin. Ehdotan edelleen, että jatkossa kunnille säädettäisiin velvoite ryhtyä toimiin laumasuojan saavuttamiseksi, mikäli kunnat eivät ryhdy oma-aloitteisesti toimenpiteisiin.

– Ehdotan myös, että THL julkaisisi vuosittain kuntakohtaiset tiedot rokotekattavuuksista, Räsänen sanoo.

– Hämmästyksen ja huolen herättää Lahden alhainen kattavuus, vain 80,6%. Monissa sitä suuremmissakin kunnissa päästään laumasuojan tasolle.

THL:n tiedoista käy ilmi, että useimmissa kunnissa laumasuojan 95%:n raja saavutetaan. Esimerkiksi Räsäsen kotikunnassa Riihimäellä kattavuus on 97,8%, samoin Hämeen alueelta Hämeenlinnassa 96,5%, Heinolassa 98,2% ja Forssassa 98,2%.

– Hämmästyksen ja huolen herättää Lahden alhainen kattavuus, vain 80,6%. Monissa sitä suuremmissakin kunnissa päästään laumasuojan tasolle. Mikäli Lahden heikko laumasuoja tuhkarokkoa vastaan todella pitää paikkansa, toivon, että siellä ryhdytään tehokkaisiin toimiin, Räsänen vaatii.

Niistä kunnista, joista tiedot ovat saatavilla, heikoin kattavuus on nimenomaan Luodon kunnassa, jossa se on 75,5 prosenttia. Myös Espoossa todettiin tuhkarokkotartunta, mutta se oli peräisin ulkomailta. Espoon MPR-rokotekattavuus on THL:n mukaan 97 prosenttia ja koko HUS:in alueella 95 prosenttia eli riittävällä tasolla laumasuojan syntymiseksi.

Räsänen muistuttaa, että laumasuojaa tarvitsevat vauvat sekä henkilöt, joita ei terveydellisistä syistä voida rokottaa tai joiden vastustuskyky on heikentynyt sairauden tai hoitojen vuoksi. Rokote annetaan vasta yli vuoden iässä, jota ennen lapsi on laumasuojan varassa.

– Mitä laajemmin väestöä rokotetaan, sitä heikompi on epidemia ja sitä paremmin heikon puolustuskyvyn henkilöt selviytyvät.

MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva, yleisvaarallinen tauti, joka voi johtaa kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen aivokuumeen ja muiden vaikeiden jälkitautien vuoksi.

Ylös