Supo: Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia

10.12.2018 klo 10:14 Politiikka Samuli Rissanen

Suojelupoliisin arvion mukaan Suomeen kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet. Laittoman tiedustelun torjuminen muuttuu teknologisen kehityksen myötä Supon mukaan yhä vaikeammaksi.

Terrorismin uhka on pysynyt neliportaisella asteikolla tasolla kaksi eli on kohonnut. Kotimaisista ääriryhmistä huomionarvoisin on uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike.

Suojelupoliisi laatiman kansallisen turvallisuuden katsauksen mukaan Suomeen ja suomalaisiin kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet.

– Useat ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti Suomen maaperällä. Lisäksi Suomeen kohdistuu koko ajan kybervakoilua. Tekniikan nopea kehitys vaikeuttaa vakoilun torjumista, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo.

Myös Suomeen kohdistuva hybridivaikuttaminen on aktiivista. Katsauksessa ennakoidaan, että valtiollisten toimijoiden valmius käyttää voimakkaitakin vaikuttamiskeinoja säilyy korkeana.

– Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia

Suojelupoliisi on pitänyt ennallaan arvionsa terrorismin uhasta Suomessa. Supo arvioi uhan kohonneeksi, eli tasolle kaksi neliportaisella asteikolla.

Supon mukaan on todennäköistä, että Suomessa toimivat terrorismia tukevat verkostot pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään lisää kannattajia.

Supon seuraamien terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on noussut. Supon mukaan tällaisia ihmisiä on nyt 370, kun aiemmin heitä oli 350.

Supon mukaan kotimaisista ääriryhmistä huomionarvoisin on uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike.
– Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia, jonka kohteina ovat muun muassa viranomaiset, toimittajat ja tutkijat. Yleistyessään laajamittainen vihamielinen vaikuttaminen voi heikentää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, Supo varoittaa.

Ylös