Viiden vuoden kokemus työskentelystä Euroopan parlamentissa – Lohjan KD esittää Esa Erävaloa ehdolle eurovaaleissa

11.12.2018 klo 11:42 Politiikka Kristiina Kunnas

Kolmen vuosikymmenen ajan Kristillisdemokraateissa toiminutta Esa Erävaloa esitetään eurovaaliehdokkaaksi. Erävalolla on jo takanaan viiden vuoden jakso europarlamentissa. Hän työskenteli Sari Essayah’n avustajana 2009–14.

Lohjan Kristillisdemokraattien paikallisosasto esittää Esa Erävaloa ehdokkaaksi eurovaaleihin. Tekniikan tohtori Erävalo työskenteli lähes 30 vuotta Kristillisdemokraateissa, pitkään päätoimittajana ja 2009–14 Sari Essayah’n avustajana Euroopan parlamentissa.

Eläkkeelle keväällä siirtynyt Erävalo ei ole lainkaan jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen teoksen kristillisdemokratiasta. Syksyllä julkaistua Yhteinen hyvä – johdatus kristillisdemokratiaan -kirjaa on kiitelty mainioksi oppaaksi ja hyvin kiteytetyksi teokseksi.

Toimiessaan europarlamentaarikko Sari Essayah’n avustajana 2009-14 Esa Erävalo muun muassa neuvotteli mietintöjen ja lausuntojen sisällöistä sekä teki niihin muutos- ja pohjaesityksiä.

Erävalo on Kristillisdemokraatteja lähellä olevan Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsen ja toiminnanjohtaja.

Nyt Lohjan KD-paikallisosasto haluaa Erävalon puolueen eurovaaliehdokkaaksi ensi toukokuun vaaleihin. Kristillisdemokraattien puoluehallitus nimeää virallisesti ensimmäiset eurovaaliehdokkaat Aulangon vaalistartissa 9. helmikuuta.

Esa Erävalolla on viiden vuoden kokemus työskentelystä Euroopan parlamentissa ja sen tärkeissä talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ja työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa.Toimiessaan europarlamentaarikko Sari Essayah’n avustajana 2009-14 Erävalo muun muassa neuvotteli mietintöjen ja lausuntojen sisällöistä sekä teki niihin muutos- ja pohjaesityksiä.

Erävalo on havainnut, että Suomessa seurataan heikosti meppien toimintaa Euroopan parlamentissa.

– Usein toiminta ja äänestyskäyttäytyminen on aivan erilaista kuin se kuva EU-politiikasta, jonka puolueet antavat Suomessa. Kansalaisten pitäisi edellyttää, että kotimaassa ja EU-areenoilla Suomen edustajat toimivat yksien tavoitteiden puolesta.

Erävalo kertoo esimerkiksi Euroopan parlamentin 16. helmikuuta 2017 hyväksymät kolme liittovaltiokehitystä edistävää ja yhteisvastuuta lisäävää päätöslauselmaa, joiden puolesta myös suomalaiset Rkp:n, Kokoomuksen, Sdp:n ja Vihreiden mepit äänestivät.

– Päätöslauselmien mukaan komissiosta pitää muodostaa EU:n hallitus, jonka puheenjohtaja valitaan suoraan vaaleissa. Pitäisi perustaa Euroopan valtiovarainministeriö ja -ministeri, ja euroalueelle tehdä ”riittävän suuri” oma budjetti, jolla ”aidot omat varat” ja kyky lainanottoon. Edelleen nykyinen Euroopan vakausmekanismi, EVM, pitää muuttaa Euroopan valuuttarahastoksi, jossa ei enää olisi yksimielisyysvaatimusta.

Erävalo muistuttaa, ettei näillä päätöslauselmilla ole oikeudellista sitovuutta, mutta ne antavat komissiolle ja neuvostolle viestin siitä, mitä esityksiä parlamentti on valmis tukemaan ja edistämään.

– Tässä ajetaan kaksilla rattailla, jos samojen puolueiden edustajat Suomessa niitä vastustavat. Kristillisdemokraateille on selviö, että sekä kansanedustajat että tuleva meppi ovat yksimielisesti vastaan EU:n ja EMU:n syventämistä yhteisvastuuta lisäävään suuntaan, Esa Erävalo vakuuttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä EU:n pitää keskittyä toiminnassaan niihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan merkittävää lisäarvoa kansalliseen politiikkaan nähden. EU:n kansainvälinen rooli esimerkiksi vapaakauppasopimusten tekemisessä, tutkimuksessa ja kehitysyhteistyössä kasvaa.

– Sisämarkkinoita on yhdistettävä ja sovittuja sääntöjä on noudatettava. Sääntöjen mukaan toimittaessa jokaisen jäsenmaan on itse tehtävä tarvittavat rakenteelliset uudistukset ja vastattava itse veloistaan, Erävalo korostaa.

 

Esa Erävalo

• 65-vuotias diplomi-insinööri, väitellyt tekniikan tohtoriksi Intiassa
• telogian kandidaatti
• pitkäaikainen KD-vaikuttaja, työskenteli lähes 30 vuotta Suomen Kristillisdemokraateissa päätoimittajana sekä poliittisena sihteerinä
• Euroopan parlamentissa 2009–14 europarlamentaarikko Sari Essayah’n avustajana
• naimisissa, neljä aikuista lasta, asuu Lohjalla
• Yhteinen hyvä – johdatus kristillisdemokratiaan -kirjan kirjoittaja (kustantaja Ajatushautomo Kompassi, 2018)

 

 

 

Ylös