Peter Östman varoittaa, että tekoäly saattaa muuttaa käyttäytymistämme ja arvojamme enemmän kuin haluaisimme

13.12.2018 klo 18:15 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus antoi tänään eduskunnalle selontekonsa tietopolitiikasta ja tekoälystä. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä nosti keskustelussa esiin eettiset näkökulmat.

Peter Östmanin mukaan tekoäly saattaa muuttaa käyttäytymistämme ja arvojamme enemmän kuin haluaisimme.

– Se, mihin suuntaan tekoälyä halutaan kehittää ja mihin käyttää, on ihmisten käsissä. Teknologiasta ei saa tulla kahle tai toimeentulon viejä, vaan sitä tulee hyödyntää ihmisten avuksi, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Hänen mukaansa digitalisaatiosta ja tekolystä voi olla suurta hyötyä, jos sitä käytetään oikein. Toisaalta ollaan kaltevalla pinnalla, kun tekoäly oppii matkimaan ihmisen tunteita.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle selontekonsa tietopolitiikasta ja tekoälystä.

– Olemme vasta nyt ymmärtämässä sitä, miten älylaitteiden jatkuva käyttö vaikuttaa lasten ja nuorten mieliin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä nosti keskustelussa esiin eettiset näkökulmat. Östman muistutti, että tekoäly ja keinoelämä saattavat muuttaa käyttäytymistämme, ihmiskäsitystämme ja arvojamme enemmän kuin toivoisimme.

– Kun tekoäly oppii tunnistamaan ja matkimaan ihmisen tunteita, tällä voi olla arvaamattomia vaikutuksia.

Automaation, robotisaation ja tekoälyn mukanaan tuomat muutokset ovat jotain sellaista, mitä emme ole ennen kokeneet, mitä tulee muutoksen laajuuteen ja siihen liittyviin haasteisiin.

Muutokset kulttuurissa ja ajattelussa tapahtuvat helposti vaivihkaa ja niihin havahdutaan vasta kun ongelmia alkaa esiintyä. Näinhän on tapahtunut esimerkiksi sosiaalisen median kanssa.

– Olemme vasta nyt ymmärtämässä sitä, miten älylaitteiden jatkuva käyttö vaikuttaa lasten ja nuorten mieliin. Tekoälystä tulee myös merkittävä osa tulevaisuuden sodankäyntiä ja nämä skenaariot ovat hyvin pelottavia. Siksi tätä keskustelua tarvitaan, Östman sanoi.

Toisaalta teknologinen kehitys pitää hyödyntää ja saada sen avulla kasvua ja innovaatioita. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että edelläkävijyys rakentuu ihmis- ja perusoikeuksien, ihmislähtöisyyden ja luottamuksen varaan.

Samalla on tärkeää tunnistaa ja ratkaista haasteet, jotka liittyvät tekoälyyn ja digitalisaatioon.

– Vaikutukset työelämään vaikuttavat ovat ehkä merkittävimpiä. Häviääkö työpaikat vai tuoko uusi tekniikka mukanaan uusia työtehtäviä ja pysyvätkö ihmiset muutoksen vauhdissa mukana. Sosiaaliturva pitää uudistaa ja tulonjakojärjestelmää kehittää, Östman tiivisti.

Ylös