KD ei lähde mukaan Perussuomalaisten välikysymykseen maahanmuutosta: ”Räsäsen ministerikaudella tilanne oli hallinnassa, perussuomalaisten hallitustaipaleella homma karkasi pahasti käsistä”

14.12.2018 klo 15:09 Politiikka Samuli Rissanen

– Kun kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toimi sisäministerinä, oli maahanmuutto hallittua. Perussuomalaisten astuttua hallitusvastuuseen keväällä 2015 homma karkasi pahasti hallituksen käsistä. On aika erikoista, että Perussuomalaiset nyt kritisoivat hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, mitä ovat itse olleet linjaamassa, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit ei lähde mukaan Perussuomalaisten välikysymykseen maahanmuutosta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä keskustelu maahanmuutosta ja siihen liittyvistä ongelmista on tärkeää, mutta sitä ei kannata käydä välikysymyksen avulla.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayahin ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mielestä Perussuomalaiset ovat olleet kannanotoissaan ja toiminnassaan epäjohdonmukaisia. Perussuomalaiset ovat jatkuvasti vähentämässä kehitysyhteistyön rahoitusta, mutta toisaalta taas painottavat, että pakolaisia pitää auttaa lähtömaissa.

On aika erikoista, että Perussuomalaiset nyt kritisoivat hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, mitä ovat itse olleet linjaamassa

– Kun kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toimi sisäministerinä, oli maahanmuutto hallittua. Perussuomalaisten astuttua hallitusvastuuseen keväällä 2015 homma karkasi pahasti hallituksen käsistä. On aika erikoista, että Perussuomalaiset nyt kritisoivat hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, mitä ovat itse olleet linjaamassa, Essayah sanoo.

– Suomi on oikeusvaltio ja tuomioistuimet määräävät rangaistukset rikoksista, koskivatpa ne sitten suomalaisia tai turvapaikanhakijoita. Tähän prosessiin ei voi välikysymyksillä vaikuttaa. Eduskunnassa on myös vallalla aika laaja yhteisymmärrys siitä, että rangaistuksia esimerkiksi seksuaalirikoksista tulee kiristää. Samoin kansalaisuuden saannin ehtoja tulee kiristää. Näitä asioita edistetään paremmin yhteistyön avulla, Östman toteaa.

Östmanin mukaan välikysymys kärjistäisi vain keskustelua turhaan, kun tavoitteena pitäisi olla yhteisten ratkaisujen löytäminen.

Perussuomalaiset on kutsunut muita oppositiopuolueita mukaan välikysymykseen siitä, onko hallitus onnistunut turvapaikkapolitiikassa ja kansalaisten suojelussa. Välikysymys vaatii vähintään 20 kansanedustajan tuen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on 17 edustajaa.

Suurimman oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on jo ehtinyt kertoa, että he eivät lähde välikysymykseen mukaan.

 

Ylös