Päivi Räsänen laajentaisi erityisäitiysrahan koskemaan odottavia naisia, jotka altistuvat työssään väkivallalle

17.12.2018 klo 16:20 Politiikka Samuli Rissanen

– Esimerkiksi erityisluokanopettajat, jotka työskentelevät kehitysvammaisten ja autististen lasten ja nuorten kanssa, kohtaavat jatkuvasti uhkaavia tilanteita ja altistuvat väkivallalle, Päivi Räsänen sanoo.

Päivi Räsäsen mielestä erityisäitiysrahaa pitäisi myöntää myös väkivallan uhan perusteella. Hän kysyy kirjallisesti, onko hallituksella valmiutta edistää erityisäitiysrahan laajentamista työssään väkivallan uhalle altistuville odottaville äideille.

Tällä hetkellä erityisäitiysrahaa myönnetään, jos nainen joutuu raskauden aikana olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta, jos hän joutuu työssään alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille, tai jos sairausvakuutusasetuksessa määritellyt vaaratekijät eivät ole vältettävissä työssä eikä työnantaja pysty järjestämään muita työtehtäviä raskauden ajaksi.

– Jotta voisimme paremmin turvata odottavien äitien ja sikiöiden terveyden, tulisi erityisäitiysraha laajentaa koskemaan työtehtäviä, joissa on läsnä merkittävä väkivallan uhka

Räsäsen mukaan odottavat äidit kohtaavat yhteiskunnassa myös monenlaisia muita vaaratekijöitä, kuin vain sairausvakuutusasetuksessa määriteltyjä.

– Esimerkiksi erityisluokanopettajat, jotka työskentelevät kehitysvammaisten ja autististen lasten ja nuorten kanssa, kohtaavat jatkuvasti uhkaavia tilanteita ja altistuvat väkivallalle, sillä erityisluokkien ikäisekseen usein suurikokoiset oppilaat eivät hallitse voimankäyttöään ja saattavat esimerkiksi lyödä opettajaa, Päivi Räsänen huomauttaa.

Mikäli opettaja on raskaana, on kyseisessä työssä jatkuvasti läsnä väkivallan uhka. Tämä uhka ei lain mukaan kuitenkaan ole peruste erityisäitiysrahaan. Etenkin myöhäisemmillä raskausviikoilla iskut vatsaan aiheuttavat myös sikiölle vaaran.

– Jotta voisimme paremmin turvata odottavien äitien ja sikiöiden terveyden, tulisi erityisäitiysraha laajentaa koskemaan työtehtäviä, joissa on läsnä merkittävä väkivallan uhka, Räsänen ehdottaa.

 

Ylös