Uudet kriteerit nopeuttavat keliakiadiagnoosin saamista-tähystystäkään ei aina tarvita

18.12.2018 klo 11:37 Politiikka Samuli Rissanen

Keliakian diagnosointi on muuttunut päivitetyssä Käypä hoito-suosituksessa. Jatkossa keliakia voidaan tietyissä tapauksissa diagnosoida pelkän verinäytteen perusteella eikä tähystystä aina tarvita. Keliaakikoita edustava potilasjärjestö ottaa uudistuksen ilolla vastaan.

– Uudet kriteerit nopeuttavat diagnoosin saantia, mikä on erittäin hyvä asia. Tähystykseen pääsyä ei tarvitse enää kaikissa tapauksissa odotella, vaan hoito eli gluteeniton ruokavalio voidaan aloittaa heti verikoetulosten jälkeen ja siten myös mahdolliset oireet helpottuvat nopeammin, Keliakialiiton vs. toiminnanjohtaja Sanna Arnala arvioi.

Samaa mieltä on Keliakialiiton hallituksen jäsen ja Pohjois-Savon keliakiayhdistyksen puheenjohtaja Päivi Valkeinen.

Se, ettei tähystykseen pääsyä tarvitse enää odottaa, on valtava helpotus ihmisille

– Päivitys helpottaa monen elämää. Se, ettei tähystykseen pääsyä tarvitse enää odottaa, on valtava helpotus ihmisille, hän toteaa.

Keliakia voidaan jatkossa todeta verinäytteen perusteella, mikäli transglutaminaasivasta-ainepitoisuus on yli kymmenen kertaa viitealueen rajaa suurempi ja endomysiumvasta-aineet ovat positiivisia. Kaikissa tapauksissa keliakiaa ei siis voida jatkossakaan diagnosoida pelkän verikokeen perusteella.

Ihokeliakian diagnosoimiseen tarvitaan aina ihokoepala.

”Älä aloita gluteenittomuutta omin päin”

Arnala muistuttaa, että keliakian mahdollisuus tulee selvittää ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista.

– Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa ennen tutkimuksia, vaan keliakiatutkimukset pitää tehdä normaalin gluteenipitoisen ruokavalion aikana. Muuten oikean diagnoosin saaminen voi olla vaikeaa, hän sanoo.

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Keliakian oireet voivat olla monenlaisia eikä mikään yksittäinen oire tai löydös ole taudille tyypillinen. Suoliperäisiä oireita ovat esimerkiksi pitkäaikainen ripuli, löysät ulosteet, vatsakipu, laihtuminen ja imeytymishäiriöt.

Suolen ulkopuolisia oireita ovat esimerkiksi kutiseva pienirakkulainen ihottuma, osteoporoosi, hampaiden kiillevauriot ja lapsilla kasvun hidastuminen. Keliakia voi olla myös oireeton.

Ylös