Peter Östman: Virren laulaminen koulujen juhlissa on osa suomalaista kulttuuria

19.12.2018 klo 16:31 Politiikka Samuli Rissanen

– Opetushallituksen tarkennetun ohjeen mukaisesti perinteiset juhlat linjataan niin että voidaan viettää perinteisiä juhlia, kuten joulujuhla ja kevätjuhla, Peter Östman sanoo.

– Yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamisena, vaan se on osa suomalaista kulttuuria, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Hän tarkisti asian viimeksi tänään opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta.

– Kysyin, että eikö uusittu ohjeistus lähde nimenomaan positiivisen uskonnonvapauden näkökulmasta, jossa ketään ei saa pakottaa uskonnonharjoittamiseen, mutta tarkoituksena ei ole myöskään estää muiden positiivista uskonnon harjoittamisen vapautta, Östman kertoo.

Yle uutisoi tänään, että vanhemmat ovat oppineet vaatimaan uskonnottomia joulujuhlia ja niinpä koulujen juhlissa nähdään Jeesus-lapsen sijaan metsäneläimiä ja tonttu-ukkoja.

Monissa kunnissa onkin tehty opetushallituksen aikaisemman ohjeistuksen perusteella vääriä tulkintoja

Monissa kunnissa onkin tehty opetushallituksen aikaisemman ohjeistuksen perusteella vääriä tulkintoja.

Opetushallitus julkaisi ohjeen perusopetuksen uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä viimeksi tämän vuoden alussa. Ohjeistus on selkeä: Juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria.

Juhlaan mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnonharjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Samoilla linjoilla oli eduskunnan perustuslakivaliokunta mietinnössään vuonna 2014. Vuotta aiemmin Suomessa oli noussut kohu Suvivirren laulamisesta kevätjuhlissa.

Ylös