Antero Laukkanen pyytää hallitusta korottamaan ulosoton ja velkajärjestelyn suojaosuuksia

20.12.2018 klo 17:15 Politiikka Samuli Rissanen

Laukkasen mukaan liian alhaiset suojaosuudet johtavat siihen, että yhä harvempi henkilö hakeutuu velkajärjestelyyn, joka olisi monelle ylivelkaantuneelle mahdollisuus palata takaisin yhteiskuntaan. Monet ovat ajautuneet myös harmaan työn tekemiseen tai elämään pelkän sosiaalituen varassa.

Kansanedustaja Antero Laukkanen pyytää hallitusta korottamaan ulosoton ja yksityishenkilön velkajärjestelyn suojaosuuksia. Laukkasen mukaan suojaosuudet ovat aivan liian alhaisia ja ne ovat jääneet jälkeen elinkustannusten noususta.

Ongelma koskee erityisesti kaupunkiseutuja, joissa elinkustannukset ovat nousseet reippaasti.

– Suojaosuuksien pienuuden tähden monet ovat ajautuneet myös harmaan työn tekemiseen tai elämään pelkän sosiaalituen varassa

Laukkasen mukaan liian alhaiset suojaosuudet johtavat siihen, että yhä harvempi henkilö hakeutuu yksityishenkilön velkajärjestelyyn, joka olisi monelle ylivelkaantuneelle mahdollisuus palata takaisin yhteiskuntaan.

– Suojaosuuksien pienuuden tähden monet ovat ajautuneet myös harmaan työn tekemiseen tai elämään pelkän sosiaalituen varassa, Laukkanen sanoo.

Hän uskoo, että mikäli velalliselle jäisi isompi osa nettopalkasta itselleen, lisäisi se kannustimia työssä jatkamiseen ja sitä kautta velan poismaksuun.

Laukkanen on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Vuonna 2008 alkaneen taantuman jälkeen kotitalouksien velkaongelmat ja ulosotossa olevien henkilöiden määrät ovat kasvaneet merkittävästi. Kuluvan vuoden aikana tilanne on pahentunut entisestään.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan ulosottovelallisia oli vuoden 2017 lopussa yhteensä noin 246 000 ja heidän ulosottovelkansa oli yhteensä 4,5 miljardia euroa. Koko vuoden 2017 aikana ulosottovelallisia oli yhteensä 559 000.

Ulosotossa olevalta henkilöltä voidaan periä jopa puolet palkasta, riippuen palkan määrästä.

Ylös