Puolueiden ilmastolinjaus tiukentaa päästövähennystavoitteita-”Kunnianhimoinen, mutta realistinen tavoite”, KD:n Sari Essayah sanoo

20.12.2018 klo 14:31 Politiikka Samuli Rissanen

– Kunnianhimoinen, mutta realistinen, Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvioi puolueiden tuoretta ilmastolinjausta.

Keskusta, Kokoomus, SDP, Sininen tulevaisuus, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja Kristillisdemokraatit ovat päässeet sopuun ilmastolinjauksista, joita Suomi ajaa Euroopan unionin ilmastopolitiikan uudistamiseksi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna.

Taustalla vaikuttaa jo se tosiasia, että EU ja Suomi ovat sitoutuneet Pariisin sopimukseen. Vuonna 2014 EU sitoutui vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Nyt kahdeksan eduskuntapuoluetta sopi vielä tiukemmista päästövähennystavoitteista.

– Hiilineutraaliuden saavuttaminen EU:ssa vuosisadan puoliväliin mennessä edellyttää 2030 päästövähennysvelvoitteen tiukentamista  vähintään 55 prosenttiin vuoteen 1990 verrattuna, ilmastolinjausta tänään eduskunnassa esitellyt pääministeri Juha Sipilä arvioi.

– Teemme oman osamme, emme enempää emmekä vähempää kuin muutkaan EU-maat

EU:n pitkän aikavälin ilmastotoimet on rakennettava siten, että EU saavuttaa hiilineutraalisuuden ennen vuotta 2050.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että tavoite on kunnianhimoinen, mutta realistinen. Suomi pyrkii puheenjohtajuuskaudellaan saamaan tavoitteen EU:n yhteiseksi ja lopulta maailmanlaajuiseksi.

Essayah kertoo, että ilmastolinjausta käännetään jo kiireesti englanninkielelle. Suomi sitoutuu hänen mukaansa siihen, mihin muutkin maat päätyvät.

– Teemme oman osamme, emme enempää emmekä vähempää kuin muutkaan EU-maat, Essayah sanoo.

Puolueet sopivat myös väljästi kansallisista linjauksista, jotka jäävät tulevan hallituksen päätettäväksi.

Tavoitteissa todetaan, että Suomessa on saavutettava 2040-luvulla tilanne, jossa kasvihuonepäästöt ovat selvästi negatiiviset eli nielujen avulla poistetaan ilmakehästä enemmän kasvihuonekaasuja kuin tuotetaan.

Linjauksissa sovittiin niin ikään, että edistetään vähäpäästöistä ja päästötöntä liikennettä, mutta ei tehty konkreettisia esityksiä.

Nyt esitetyt päästövähennystavoitteet tarvitaan, jotta maailman keskilämpötilan nousun pysäytettäisiin 1,5 asteeseen.

Pariisin sopimuksen toteutuminen johtaisi tieteellisten arvioiden mukaan noin kolmen asteen lämpenemiseen. Tähän mennessä maapallon keskilämpötila on noussut asteella esiteolliseen aikaan verrattuna.

Eduskuntapuolueista perussuomalaiset irrottautuivat ilmastotyöryhmästä tällä viikolla.

Ylös