Sari Essayah varoittaa luokkayhteiskunnasta: ”Koulutusleikkaukset kohdistuvat lapsiin, joita ei pystytä kotona tukemaan”

20.12.2018 klo 18:15 Politiikka Samuli Rissanen

– Lapsiperheiden köyhyys ja taloudellinen niukkuus heijastuvat myöhemmin lasten ja nuorten koulutusvalintoihin ja mahdollisiin syrjäytymiskehityksiin. Leikkaukset koulutukseen heijastuvat eniten niihin lapsiin, joita ei pystytä kotona tukemaan, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti vuoden viimeisellä eduskunnan kyselytunnilla esiin koulutusleikkausten vaikutukset erityisesti vähävaraisten perheiden lapsiin.

Essayah muistutti, että suomalaisessa yhteiskunnassa tasa-arvo on tullut pitkälti koulutuksen kautta.

– Meille ei ole päässyt muodostumaan varsinaista luokkayhteiskuntaa, koska meillä on taattu mahdollisuuksien tasa-arvo nimenomaan koulutuspolun kautta, Essayah arvioi.

– Meille ei ole päässyt muodostumaan varsinaista luokkayhteiskuntaa, koska meillä on taattu mahdollisuuksien tasa-arvo nimenomaan koulutuspolun kautta, Essayah arvioi.

Kuitenkin hallituksen tällä kaudella tekemät rajut leikkaukset koulutukseen ja erityisesti ammatilliseen koulutukseen ja toiselle asteelle, ovat Essayah’n mukaan vaarantamassa mahdollisuuksien tasa-arvoa.

– Millä tavalla me pystymme varmistamaan sen, että meillä suomalaisen yhteiskunnan kivijalka, hyvä ja tasa-arvoinen koulutuspolku, pystytään tulevaisuudessakin pitämään, niin että yhdenkään lapsen ja nuoren tulevaisuudennäkymät eivät ole kiinni vanhempien varallisuudesta, Essayah kysyi eduskunnassa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen muistutti, että hyvän talouskehityksen ansiosta tämän hallituskauden aikana koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on vähentynyt.

– Se on hyvä uutinen syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta. Samoin tällä hallituskaudella on pystytty lisäämään myöskin lasten osallistumista varhaiskasvatukseen, mikä ennaltaehkäisee monella tavalla myöhempää syrjäytymistä.

– Tasa-arvoavustukset on kaksinkertaistettu budjetissa perusopetuksen osalta, päiväkoteihin on tulossa tasa-arvoavustukset ensimmäistä kertaa, Grahn-Laasonen kertoi.

Ylös