Jos määrärahoja leikataan jälleen, kehitysyhteistyö ajautuu ahdinkoon – ”Suomi auttoi ollessaan köyhä”

22.12.2018 klo 14:36 Politiikka Kristiina Kunnas

– Ennen autoimme, vaikka olimme köyhiä, muistuttaa Suomen World Vision -kehitysyhteistyöjärjestön toiminnanjohtaja Tiina Antturi. Järjestöt joutuisivat rajuun alasajoon, mikäli määrärahoja jälleen leikattaisiin.

Perussuomalaisten Mika Niikko kohautti joulun alla vaatiessaan kehitysyhteistyörahoihin 75 miljoonan uutta leikkausta. Samanaikaisesti Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen halusi 30 miljoonaa lisärahoitusta Sipilän hallituksen rajusti leikkaamiin määrärahoihin.

– Haluan lisätä määrärahoja siksi, että se on oikein, kansanedustaja Antero Laukkanen perusteli vaatimustaan.

– On oikein, että Suomi kantaa maailmanlaajuista vastuuta ja osallistuu siihen, mitä olemme aina tehneet. Olemme pyrkineet auttamaan vähäosaisia lähimmäisiä ja kansoja pääsemään pois köyhyydestä ja nousemaan jaloilleen, hän totesi KD-Lehdelle perjantaina 21. joulukuuta. (Lue koko juttu täältä)

Laukkasen mielestä kehitysyhteistyö on kaikkien vauraiden maiden yhteinen tehtävä.

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi aloitti kehitysyhteistyöjärjestön johtamisen juuri, kun hallituksen leikkaukset oli tehty. Aloitettiin kipeät neuvottelut, jotka johtivat irtisanomisiin Suomessa ja kohdemaissa. Projekteja lopetettiin ja supistettiin.

– Tässä on kyseessä myös maamme maine kansainvälisen yhteisön jäsenenä, Antturi muistuttaa.

– Kristillinen tasajako tarkoittaa sitä, tarvitsevalle annetaan enemmän. Kristillisiin arvoihin perustuva yhteiskunta on vahva siksi, että me olemme sairaiden, heikompien ja sorrettujen  puolella. Emme hylkää kärsivää.

Kristillisiin arvoihin perustuva yhteiskunta on vahva siksi, että me olemme sairaiden, heikompien ja sorrettujen  puolella. Emme hylkää kärsivää. – toiminnanjohtaja Tiina Antturi, World Vision

Fida on Suomen suurimpia suomalaisia kummilapsi- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä ja maamme suurin  lähetysjärjestö. Fida joutui edellisten leikkausten vuoksi vetäytymään esimerkiksi Jordaniasta.

– Se oli todella kovaa, kun maahan samalla kohdistui paine naapurimaasta lähteneiden ISIS-pakolaisten paine. Yhteensä pakolaisia oli kolme ja puoli miljoonaa, muistuttaa Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

– Mitä kauemmaksi apu paikan päältä siirtyy, sitä kauemmaksi joutuvat lähtemään myös apua tarvitsevat, Hakola jatkaa.

– Kehitysyhteistyö on parhaimmillaan tehokasta konfliktien ja niiden seurausten ennaltaehkäisyä. Hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset ovat huonoa ulkopolittiikkaa, jonka seuraukset ovat voinee näkyä myös meidän kaduillamme, Fidan toiminnanjohtaja Hakola sanoo.

Fida joutui sulkemaan yhteensä 18 kehitysyhteistyöhanketta leikkausten seurauksena .

– Pettymys oli syvä. Lähes 200 työntekijää Suomessa ja kehitysmaissa menetti työnsä, Hakola muistuttaa.

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi ja afrikkalaiselle äidille tarkoitettu äitiyspakkaus. – Suomalaisiin on totuttu luottamaan. Olemme edellisten leikkausten myötä pettäneet jo monta lupausta, Antturi toteaa.

Tiina Antturi toteaa, että World Visionista tuli muiden kehitysyhteistyöjärjestöjen tapaan lupausten pettäjä jo edellisten leikkausten aikaan.

– Suomalaisia on pidetty luotettavina.

– Pelkästään Suomen World Vision joutui jättämään 150 000 lupausta lunastamatta. Suomi oli luvannut ihan oikeille ihmisille auttaa heitä parantamaan elinolojaan ja rakentamaan parempaa tulevaisuutta.

– Sopimukset oli sinetöity allekirjoitetuksin. Ne lupaukset rikottiin. Suomi jätti pulaan ihmisiä, joilla oli motivaatio ja sitoutuminen oman ja yhteisön elämän rakentamiseen, niin että ei koskaan tarvitsisi lähteä kotiseudulta sen vuoksi, että ei selviäisi siellä, Antturi kuvailee.

Antturi muistuttaa kristillisen tasajaon erityisyydestä,

– Kristillinen tasajako tarkoittaa sitä, että tarvitsevalle annetaan enemmän.

– Kristillisiin arvoihin perustuva yhteiskunta on vahva siksi, että me olemme sairaiden, heikompien ja sorrettujen  puolella. Emme hylkää kärsivää, Tiina Antturi toteaa.

– Niihin arvoihin pohjautunut Suomi on teki aikanaan ilmiömäisen nousunsa. Suomi otti vastaan apua ja antoi apua.

Kehitysyhteistyöjärjestöissä ja auttamishaluisten suomalaisten keskuudessa on tyrmistytty Niikon ehdotusta uusista leikkauksista. Perussuomalaisten Niikko haluaisi 75 miljoonaa pois kehitysyhteistyöstä.

– Ennen autoimme, vaikka olimme köyhiä, Antturi muistuttaa

– Olemme onnekkaita, sillä meillä on aina ollut puhdasta vettä saatavilla. Puhdas vesi on elämän perusta.

– Meidän kannattaa laittaa edelleen kansakuntana hyvää kiertämään, jotta siunaus yllämme voisi kasvaa, World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi sanoo.

 

Ylös