Tavallinen kristitty ammattimies – Pertti Vallittu Salosta ehdolla eduskuntaan

3.1.2019 klo 14:10 Politiikka Kristiina Kunnas

KD-Lehden ehdokasesittelyt / eduskuntavaalit 2019

Pertti Vallittu on sukunsa ensimmäinen poliitikko. Hän kampanjoi kevään vaaleissa paikasta Arkadianmäellä.

– Luulen, että äitini kävi ensi kerran äänestämässä kun lähdin kuntavaaliehdokkaaksi 2008. Siskot tukevat kansanedustajaehdokkuuttani, mutta veli on lähinnä kauhuissaan, Pertti Vallittu kertoo.

Hän ei todellakaan syntynyt poliitikoksi. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen tuli elämään vasta erityislapsen ja kuntapolitiikan kautta. Mutta Vallittu on huomannut, että hänen elämänsä valinnat saavat vastakaikua tavallisissa suomalaisissa.

– Minä edustan sitä Suomea, joka ei ole akateeminen ja vieraita kieliä puhuva.

Minä edustan sitä Suomea, joka ei ole akateeminen ja vieraita kieliä puhuva. Olen tavallinen kristitty suomalainen ammattimies. – eduskuntavaaliehdokas Pertti Vallittu, 59, Salo

Pertti kertoo olleensa sen ikäisenä ulkotöissä, kun moni muu istuu nenä kirjassa. Koti Raatalassa oli pientila, jossa oli lypsykarjaa – ja paljon töitä. Rakentamisesta ja korjaamisesta kiinnostunut poika valitsi lvi-asentajan koulutuksen ja ammatin.

– Edustan kansanedustajaehdokkaana tavallista kristittyä suomalaista ammattimiestä, jolla on käytännön kokemusta monelta elämän alueelta: järjestötyöstä, nuorisotyöstä, seurakuntatyöstä, omaishoitajuudesta, kertoo down-tyttärensä Mariannen omaishoitajana työskentelevä Vallittu. Takana on pitkä ura pastorina.

Salon kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa Vallittu tunnetaan kaverina, joka aloittaa puheenvuoronsa näin: ”Arvoisa puheenjohtaja ja rakkaat lähimmäiset.”

– Siinä käy ilmi, että tykkään ihmisistä ja kontakteista heidän kanssaan, hän kertoo.

Ennen kuin Vallittu lähti Kristillisdemokraattien politiikkaan olivat häntä kosiskelleet sekä Keskusta että Perussuomalaiset.

– Tiesin kyllä heti, että KD oli minulle oikea paikka.

Eduskuntavaaleihin Kristillisdemokraatit lähtee Varsinais-Suomen vaalipiirissä vaaliliitossa Perussuomalaisten kanssa.

– Teemoinani ovat omaishoito ja rakennukset sekä sisäilma-asiat, vaikka ihmeesti sisäilmaongelmista nykyään puhuvat kaikki muutkin. Kun KD nosti asian esiin, meitä katsottiin vähän vinoon, Vallittu huomauttaa.

Hän tekee näkyvän kampanjan. Kampanjapäälliköksi on lupautunut Kimmo Jalonen, joka avusti Sari Essayah’a tämän ensimmäisellä eduskuntakaudella 2003–2007.

– Aikomuksena on kiertää asianmukaisesti teipatulla asuntoautolla koko vaalipiiri, Vallittu lupaa.

–  Tärkeät päätökset kuten ehdokkaaksi lähtemiset teemme aina yhdessä sairaanhoitaja-vaimoni Eevan kanssa.

– Vähitellen olemme tukeneet down-tytärtämme Mariannea itsenäisempään elämään, ja hänellä alkaa olla valmiutta siihen, Varsinais-Suomen KD-kärkiehdokas Pertti Vallittu kertoo.

Pertti Vallittu

• 59 V.
• OMAISHOITAJA
• ASUU VAIMONSA JA TYTTÄRENSÄ KANSSA SALON KISKON KAUKURIN KYLÄSSÄ
• KAHDEN LAPSEN ISÄ
• SALON KAUPUNGINVALTUUTETTU JA HALLITUKSEN JÄSEN
• KANSANEDUSTAJAEHDOKAS

Halukkuutta mukaan vaalityöhön? Jokainen voi tehdä jotain!

Kristillisdemokraattien järjestöpäällikkö Mikko Rekimies neuvoo vaalityöstä kiinnostuneita olemaan aktiivisia.

– Jos voit tulla vaikka jakamaan esitteitä omalla asuinalueellasi, auttamaan teltan pystytyksessä, leipomaan tarjottavia, kiinnittämään julisteita tai jakamaan päivityksiä Facebookissa, ole yhteyksissä oman piirijärjestösi vaalipäällikköön, piirin puheenjohtajaan tai paikallisosastosi vastuuhenkilöihin.

Jos haluat tulla mukaan vaalikampanjaan, ole yhteyksissä oman piirijärjestösi vaalipäällikköön, piirin puheenjohtajaan tai paikallisosastosi vastuuhenkilöihin. Yhteystiedot löytyvät kotisivuilta kd.fi

– Pienikin apu on iso apu, Rekimies muistuttaa.

Esimerkiksi Pertti Vallitun kampanjaan pääsee mukaan ilmoittautumalla vaalipäällikölle: [email protected].

– Myös taloudellisesti voi auttaa, sillä vaaleissa Kristillisdemokraattien ehdokkaille voi lahjoittaa paikallisosaston tai piirijärjestön tilille. Puolue on hakenut keräysluvat vaalityöhön, Rekimies jatkaa.

Tuki osoitetaan esimerkiksi Pertti Vallitun vaalityössä Salonseudun KD:lle, viite 1106, FI27 5410 7820 0197 41.

–  Kaikissa piireissä ja paikkakunnilla voi lahjoittaa vaalitukea paikallisosaston tai piirijärjestön tilille, järjestöpäällikkö Rekimies toteaa.

Ylös