”Elämisen mahdollisuudet turvattava Itä-Suomessa” – Satu Melkko ehdolla eduskuntaan Liperistä

4.1.2019 klo 11:04 Politiikka Kristiina Kunnas

Ehdokashaastattelu / eduskuntavaalit 2019

Liperiläinen eduskuntavaaliehdokas Satu Melkko ei halua kenenkään joutuvan pelkäämään vanhenemista. – Resursseja vanhustenhuoltoon on saatava lisää, jotta luottamus laadukkaaseen hoitoon palautuu, Melkko sanoo.

– Elämisen mahdollisuudet myös Itä-Suomessa on turvattava, kansanedustajaehdokas Satu Melkko vaatii.

– Niitä merkitsevät toimivat liikenneyhteydet ja tietoverkkoyhteydet, sotepalvelut sekä koulutus.

Satu Melkko on terveydenhoitaja. Hän työskentelee palveluesimiehenä ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa. Lapset ja vanhukset ovat lähimpinä hänen sydämellään ja poliittisella agendallaan.

– Haluan vähentää lapsiperheköyhyyttä korottamalla lapsilisiä, palauttamalla huoltajavähennyksen ja lisäämällä joustoja työelämään.

Haluan vähentää lapsiperheköyhyyttä korottamalla lapsilisiä, palauttamalla huoltajavähennyksen ja lisäämällä joustoja työelämään. – kansanedustajaehdokas Satu Melkko, Liperi

Sisäilmaongelmat ovat tulleet jäädäkseen – ellei niille tehdä jotain.

– Lapsilla ja nuorilla on oikeus terveisiin varhaiskasvatus- ja koulutiloihin. Valtion on tuettava kuntia, joiden talous uhkaa kriisiytyä koulu- ja varhaiskasvatustilojen rakentamisen vuoksi, Melkko vaatii.

Vanhenemiseen kuuluu paljon huolta.

– Kenenkään ei tarvitse pelätä vanhenemista.

– Siksi on saatava palaamaan luottamus laadukkaaseen vanhustenhuoltoon kasvattamalla taloudellisia resursseja lisähenkilöstön palkkaamiseen vanhustenhuoltoon.

– Haluan myös, että iäkäillä puolisoilla on mahdollisuus elää yhdessä elämänsä loppuvaihe. Tämä on turvattava.

Melkko haluaa Suomeen vanhusasiainvaltuutetun viran.

– Laadukas saattohoito on mahdollistettava asuinpaikasta riippumatta. On edistettävä 1–3 kuukauden palkallisen saattohoitovapaan mahdollistavaa lainsäädäntöä.

Melkko toimi kunnanvaltuutettuna jo Rääkkylässä asuessaan. Nyt hän on Liperin kunnanvaltuutettu. Itä-Suomen tilanne on tuttu.

– Kansalaisilla pitää olla samantasoiset terveyspalvelut saatavilla riippumatta siitä missä päin Suomea asuu, Melkko muistuttaa.

Hän tuntee myös pienten paikallisten soteyritysten tilanteen hyvin.

– Niiden mahdollisuus osallistua palveluntuotantoon on taattava kilpailutuksissa hyväksymällä osatarjoukset suurten kokonaisuuksien ohessa.

– Perusturvauudistuksen toteuttaminen on välttämätöntä. Sen kulmakivenä pitää olla järjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteon kannattavuuden parantaminen.

Melkon mukaan Kristillisdemokraattien Kannustava perusturva vastaa hyvin sotu-uudistuksen tarpeeseen.

Melkko ajaa oman asuinalueensa Pohjois-Karjalan sekä Itä-Suomen asiaa.

– Pohjois-Karjalan liikenneyhteyksiä muualle Suomeen on parannetta. Karjalan rata on kunnostettava, ei ainoastaan Imatran ja Joensuun välillä, vaan Nurmekseen saakka.

– Samoin valtatie kuuden kunnostus on välttämätöntä. Varkauden ja Joensuun välinen tie on korjattava myös Pohjois-Karjalan alueella ja Onkamo-Niirala välisen 9-tien kunnostaminen parantaa rajaliikennettä ja turvaa koko maakunnan elinvoimaisuutta, Melkko perustelee.

– Nopean ja kohtuuhintaisen laajakaistayhteyden on oltava tarjolla yrityksille ja yksityishenkilöille.

 

Satu Melkko kampanjoi aktiivisesti kirjoittamalla

Satu Melkon eduskuntavaalikampanjaan kuuluu aktiivinen kirjoittaminen maakunnan lehtiin. Hän on myös varannut tolppamainospaikkoja. Hän jakaa esitteitään ja mainostaa niin lehdissä kuin somessakin.

– Minulla on oma kotisivu, facebook-sivut sekä tilit Twitterissä ja Instagramissa.

Melkko kertoo, että Pohjois-Karjalan ehdokkaille on tulossa myös yhteinen YouTube-kanava ja kampanjasivut, joiden sisällön tuottamiseeen hänkin on sitoutunut.

– Osallistun myös yhteiselle vaalikiertueelle, joka alkoi jo elokuun Joenyö-tapahtumasta.

Melkko on jo ollut mukana Lieksan Hääränkaupan illassa, Nurmeksen Potakkajuhlassa, Liperin Leipäpäivässä ja toritapahtumassa Rääkkylässä.

– Joulukuussa olin Joensuun Areenan kaksipäiväisillä Joulumarkkinoilla ja Rääkkylän  Joulumyyjäisissä.

Melkko on varustautunut olemaan pari-kolme viikkoa ennen varsinaista vaalipäivääkokoaikaisesti mukana kampanjoimassa eripuolella vaalipiiriä.

Pohjois-Karjala kuuluu yhdessä Pohjois-Savon kanssa Savo-Karjalan vaalipiiriin. Piirin kansanedustaja on tällä kaudella Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah Lapinlahdelta. Savo-Karjalan Kristillisdemokraatit havittelevat kevään 2019 vaaleissa kahta kansanedustajan paikkaa.

 

Satu Melkko

55-vuotias terveydenhoitaja Liperistä.
Työskentelee palveluesimiehenä ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa.
Perheessä kaksi tytärtä ja koira, joka pitää huolta säännöllisestä ulkoilusta.
Rääkkylässä kunnanvaltuutettuna 2005–15.
Liperin kunnanvaltuutettu 2017 –
Erityisesti sydämellä lapsiperheiden hyvinvointi ja ikäihmisten asiat.
Vaalimotto: Sydämellä Sinun tulevaisuutesi. Tehdään yhdessä Suomi, johon voit luottaa.

 

Ylös