Levottomia aikoja Euroopassa

5.1.2019 klo 16:18 Kolumnit Sari Essayah

Euroopassa on eletty epävarmoja aikoja. Ranskassa keltaliivien mellakat ovat pakottaneet presidentti Macronin perumaan veronkorotukset.  Ison-Britannian EU-ero meinaa kaataa Mayn hallituksen ja repiä jopa entisen imperiumin kuningaskunnat hajalle. Naapurimaamme Ruotsi on ollut ilman hallitusta jo reilut 100 päivää. Umpisolmutilanteita on ollut muissakin maissa, kun populistien ja ääriryhmien vaalimenestys on haastanut hallituspohjan muodostamisen.

Itsenäisyyspäivän juhlinta sai Suomessakin outoja piirteitä. Poliisin oli turvauduttava voimatoimiin äärioikeiston natsilippujen provokaatiossa. Viha, antisemitismi ja rasismi muodostavat tällä hetkellä kasvualustan aiempaa laajemmalle yhteiskunnalliselle kaaokselle.

Tekninen kehitys on ollut läpi 1900-luvun huimaa, mutta näemme Euroopassa hyvin samankaltaisia ilmiöitä kuin ennen murheellisia ja sotaisia vuosikymmeniä. Ehkä suurin ongelma niin silloin kuin nykyäänkin on osattomuuden ja epävarmuuden kokemus.

Näemme Euroopassa hyvin samankaltaisia ilmiöitä kuin ennen murheellisia ja sotaisia vuosikymmeniä. Ehkä suurin ongelma niin silloin kuin nykyäänkin on osattomuuden ja epävarmuuden kokemus.

Uudet teknologiat ja työn muutokset ovat jakamassa ihmisiä menestyjiin ja menettäjiin; ilmastonmuutos ja pakolaiskriisit aiheuttavat suurta epävarmuutta. Reaktiona turvattomuuteen ja voimattomuuteen globalisoituvassa maailmassa ääriliikkeet ja -ideologiat löytävät kasvualustaa.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto linjasi joulukuun kokouksessaan, että levottomina aikoina politiikassa tarvitaan rakentavia ratkaisuja. Suomi, johon voit luottaa, huolehtii kansalaistensa hyvinvoinnista ja takaa kaikkien turvallisuuden. Suomi, johon voit luottaa, ei käperry sisäänpäin, vaan rakentaa yhteistyössä turvallisuutta ja vakautta itselleen ja muille.

Emme tarvitse enemmän politikkoja, jotka vaalimenestystä tavoitellessaan herättävät kaaosta ja sekaannusta. Provokaattoreiden sijaan tarvitsemme sovinnon rakentajia.

 

Ylös