Runoilija Anna-Mari Kaskisen sydän sykkii kristilliselle kasvatukselle

6.1.2019 klo 09:26 Kotimaa Merja Eräpolku

Kristillisen kasvatuksen edistäminen on runoilija-kirjailija Anna-Mari Kaskisen tärkeä tavoite.

– Monet lapset ja nuoret vieraantuvat kristinuskon sanomasta. Meidän on nähtävä vaivaa, jotta Raamatun henkilöt ja kertomukset sekä virret ja hengelliset laulut tulisivat tutuksi, toteaa Anna-Mari Kaskinen.

Syksyllä 60 vuotta täyttänyt hengellinen vaikuttaja ja lukuisia ihmisiä syvällisillä teksteillään koskettanut runoilija ei ole jäänyt asiaa surkuttelemaan vaan haluaa toimia aktiivisesti.

Kaskisen elämäntyö on laaja. Hän toimii kristillisen kasvatuksen puolesta lastenlehden päätoimittajana, Raamattukylän käsikirjoittajana ja Vivamossa vuodesta 2012 toimineen Lastenkylän kantavana voimana.

– Lastenkylän johtoajatus on ’hyvistä hetkistä hyvään elämään’. Tarjoamme aineksia, jotka tukevat kotien, seurakuntien ja koulujen kristillistä kasvatusta. Uskon, että lyhyetkin hyvät hetket voivat kantaa hedelmää.

– Toivon lasten saavan kokemuksen siitä, että siellä missä puhutaan Jeesuksesta, on mukavaa, Kaskinen kiteyttää.

Toivon lasten saavan kokemuksen siitä, että siellä missä puhutaan Jeesuksesta, on mukavaa. – Anna-Mari Kaskinen

Vivamon Raamattukylällä ja Lastenkylällä on pitkät juuret. Ne ulottuvat 25 vuoden taakse, kun Anna-Mari ja Pekka Kaskinen muuttivat lapsineen Lohjalle.

Perhepäivien vietto aloitettiin Anna-Marin sanoittaman Mukulamessun ympärillä. Petri Laaksosen ja osin Jukka Salmisen säveltämää messua seurasi toiminnallinen iltapäivä Vivamon pihapiirissä.

– Halusimme tuoda asioita näkyväksi, jotta lapset pystyvät hahmottamaan niitä. Pekka havainnollisti Raamatun kertomuksia käsinukkejen avulla.

– Rukousvaelluksella Paimenpsalmi koettiin viemällä lapset niitylle vilteille lepäilemään. Syntyi ajatus, että olisi hienoa esittää draaman keinoin kokonaisia Raamatun kertomuksia.

Haave Raamattukylästä kyti Anna-Mari Kaskisen mielessä vuosia. Se alkoi toteutua, kun Vivamon johtajana toiminut Kalevi Rautjoki sai samansuuntaisen työnäyn.

Sallikaa lasten tulla oli näytelmistä ensimmäinen. Jouluvaellus syntyi seuraavaksi, kertoo jo 17 Raamattukylän näytelmää käsikirjoittanut Kaskinen.

Yleisö on kirjava aina eläkeläisistä lapsiperheisiin ja maahanmuuttajiin. Niin Uusi kuin Vanha testamenttikin on monien keskeisten kertomusten osalta läpikäyty.

–  Nyt teemme näytelmiä, joissa käsitellään tämän ajan kysymyksiä ja etsitään vastauksia niihin Raamatun valossa. Viime kesän näytelmä Paratiisin portit pohti kärsimyksen ongelmaa.

– Ensi kesän näytelmässä 77x aiheena on anteeksiantaminen riparilaisen perheessä, jossa isä on tehnyt konkurssin.

Anna-Mari Kaskinen ei ole pitänyt tarkkaa lukua neljänkymmenen vuoden aikana kirjoittamiensa runojen ja laulusanoitusten määrästä. Niitä on satoja, kun mukaan otetaan myös käännökset. Rakastettu tekstintekijä on julkaissut kirjojakin jo yli 70.

Kynäilijän työt hän aloitti parikymppisenä yhteistyössä säveltäjä Pekka Simojen kanssa.

– Käsikirjoitukset saavat usein alkunsa intuitionomaisista ajatuksista ja ideat hahmottuvat pikkuhiljaa, Kaskinen kertoo luovasta prosessistaan.

– Myös faktatietojen paikkansapitävyys on tarkistettava. Pyrin olemaan uskollinen Raamatun kertomuksille, mutta toki tulkintaa on tehtävä, kun kertomuksesta syntyy näytelmä.

Anna-Mari Kaskinen

• 60-vuotias kirjailija, runoilija ja käsikirjoittaja
• Lastenmaa-lehden päätoimittaja
• tehnyt satoja laulu- ja virsisanoituksia, mukana 30 joululaulua, kuten
Pieni liekki
• Lohjan kirkkovaltuuston puheenjohtaja, kirkolliskokousedustaja
• puoliso kirkkoherra Pekka Kaskinen, kolme lasta

 

Vivamon Raamattukylässä jo yli 120 000 katsojaa

Vivamon Raamattukylän näytelmät luovat elämykselliset puitteet Raamatun sanoman kokemiselle ja oppimiselle draaman, musiikin ja tanssin keinoin. Jouluvaellus Ihmeellinen Ilo vei adventtiaikana 2018 osallistujia Joosefin ja Marian matkassa Nasaretista Betlehemiin ja seimen äärelle. (Kuva Pekka Kaskinen)

Vivamon Raamattukylä aloitti toimintansa 2005. Se on tähän mennessä tavoittanut jo 120 000 katsojaa. Esityskausia vuodessa on kolme: joulu, pääsiäinen ja kesä. Joka kaudella on oma ohjelmistonsa.

Kesäksi 2019 Raamattukylä valmistaa kaksi uutta näytelmää. Ne ovat Laupias samarialainen ja 77 x.

Anna-Mari Kaskinen iloitsee siitä, että Raamattukylän toiminta on hyvin organisoitua. Päätoimisena työntekijänä on monitaitoinen ohjaaja Matias Nyman ja koordinaattorina Panu Haavisto. Vakituisia yhteistyökumppaneita ovat säveltäjä Tommi Kalenius ja koreografi Sari Perttu.

 

Ylös