Norjassa asevelvollisuus ja kutsunnat kaikille

7.1.2019 klo 12:40 Ulkomaat Merja Eräpolku

Norjassa siirryttiin sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen vuonna 2015 . Naisten osuus asepalveluksessa on noussut nopeasti. 2017 vuonna koulutettiin 1 700 naista ja 7 400 miestä.

– Tällä hetkellä Norjassa on useita naiskenraaleita. Esimerkiksi maanpuolustuskorkeakoulua ja ilmavoimia johtaa nainen, kertoo MTS:n seminaarissa puhunut everstiluutnantti Janne-Pekka Sarpoma Pääesikunnasta.

Kutsunnat ovat koko ikäluokalle ja ne toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäiseen vaiheeseen osallistuu koko noin 60 000 nuoren suuruinen ikäluokka. Toisessa vaiheessa kutsutaan testattavaksi vajaa 20 000 nuorta ja heistä alle puolet valitaan koulutettavaksi.

Fyysiset testit koskevat vain joitain erikoisjoukkoja, mutta muut lääketieteelliset ja psyykkiset seikat ovat tärkeitä kokonaisarvioinnissa. Varusmiespalvelukseen otettavan painoindeksi ei esimerkiksi voi olla yli 35.

– Kaikista valittavista tehdään turvallisuusselvitys, Sarpoma toteaa.

Norjassa kokemukset uudesta järjestelmästä ovat olleet myönteisiä, eikä seksuaalista häirintää ole esiintynyt. Sarpoman mukaan tyttökuvat hävisivät yhteistupien tulon jälkeen. Majoittuminen samoissa huoneissa on ollut normaali käytäntö kaikissa varuskunnissa.

Norjan mallia on väläytelty Suomeenkin etenkin kutsuntojen järjestämisessä.

Asevelvollisuus haasteiden edessä? -paneeliin osallistuneen Kristillisdemokraattien kansanedustajan Antero Laukkasen mielestä nykyinen yleiseen asevelvollisuuteen perustuva malli on uskottava, toimiva ja koeteltu.

– Järjestelmää pitäisi kehittää etenkin siviilipalveluksen osalta. Mielestäni siviilipalveluksen palvelusajan kesto on ongelmallinen, koska se ei ole yhdenvertainen ja sillä on rangaistuksen luonne, joka nimenomaan kohdistuu vakaumuksen ilmaisemiseen, Laukkanen toteaa.

Laukkasen mielestä maanpuolustusvelvollisuuden vaihtoehtoja voisi laajentaa, varusmiesten tukitasoa tulisi nostaa ja valinnan mahdollisuutta lisätä palvelusajankohdan osalta.

– Pidän kannatettavana myös ajatusta kansalaispalveluksesta ja siten myös naisten osallisuuden lisäämisestä yleisessä maanpuolustuksessa.

Pidän kannatettavana myös ajatusta kansalaispalveluksesta ja siten myös naisten osallisuuden lisäämisestä yleisessä maanpuolustuksessa. – kansanedustaja Antero Laukkanen, KD

Hallitus esittää, että Jehovan todistajien vapauttaminen asepalveluksesta kumotaan. Loppuvuodesta 2018 eduskuntaan tuotu esitys saa tukea myös KD:n eduskuntaryhmältä.

– On välttämätöntä poistaa nykyisessä lainsäädännössä oleva epätasa-arvoisuus. Erilaisia vakaumuksia on kohdeltava samanarvoisesti ja ilman syrjintää, Laukkanen sanoo.

 

Miesten asevelvollisuudesta kaikille yhteiseen kansalaispalvelukseen? Lue lisää täältä

 

Ylös