Suomalaiset pitävät terveyspalveluja, vanhustenhoitoa ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä tärkeimpinä teemoina eduskuntavaaleissa

7.1.2019 klo 15:11 Politiikka Samuli Rissanen

Sairaiden ja vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytyminen ovat suomalaisten mielestä tärkeimpiä teemoja, joihin halutaan vaikuttaa kevään eduskuntavaaleissa.

Kansa pääsi määrittelemään tärkeimmät eduskuntavaaliteemansa Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa, jossa vastaajia pyydettiin arvioimaan erilaisten teemojen merkitystä.

Kärkeen nousi sairaiden hoito, nuorten syrjäytyminen ja vanhusten hoito. Vastaajat pitävät tärkeänä myös työttömyyteen, koulutukseen, energia-asioihin, köyhien asemaan, valtion talouteen sekä ilmastonmuutokseen vaikuttamista eduskuntavaaleissa.

Neljä viidestä kansalaisesta haluaisi nostaa nämä teemat eduskuntavaalien kärkeen.

Sen sijaan vähiten tärkeiksi teemoiksi vastaajat kokevat kansalaisaktivismiin, kehitysavun tasoon ja alkoholihaittoihin vaikuttamisen.

 

Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsee puolueiden kesken verrattain laaja yhteisymmärrys. Kaikkien kymmenen kärjessä listalta löytyvät sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys

Naiset pitävät lähes kaikkia kysyttyjä asioita tärkeämpinä kuin miehet. Miehet pitävät naisia useammin tärkeinä maanpuolustusta, syntyvyyttä, suhteita Natoon, USA:han ja Venäjään sekä EU-asioita.

Nuoret, 18–30-vuotiaat, pitävät useimpia asioita eduskuntavaaleissa vähemmän tärkeinä kuin ikääntyneemmät väestöryhmät. Opintotuen taso, sukupuolten tasa-arvo ja vastikkeeton perustulo ovat kuitenkin nuorten keskuudessa keskimäärää tärkeämpiä asioita.

Suomen rajoilta ulospäin suuntautuvassa poliittisessa päätöksenteossa tärkeimpinä koetaan Euroopan unionin asiat ja suhteet Venäjään. Globalisaatio, Suomen suhde Natoon ja Yhdysvaltoihin tulevat selvästi jäljessä, mutta ovat kasvattaneet merkitystään.

Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsee puolueiden kesken verrattain laaja yhteisymmärrys. Kaikkien kymmenen kärjessä listalta löytyvät sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys.

Nuorten syrjäytyminen on kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten listalla. Koulutusasiat mahtuvat keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton kymmenen tärkeimmän teeman joukkoon.

Ilmastonmuutos on kärkilistalla kokoomuksen, SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien parissa. Valtion talous ja velan määrä on puolestaan kymmenen keskeisimmän joukossa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten tukijoiden listalla.

Hallituspohja kuuluu muiden paitsi vihreiden kannattajien kymmenen tärkeimmän vaaliteeman joukkoon.

Vuoteen 2007 verrattuna selvästi aiempaa suurempi osa haluaa ratkaisullaan vaikuttaa pääministerin valintaan ja tulevaan hallituspohjaan. Aiempaa vähemmän painoarvoa saavat pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito ja irtisanomiset.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin yli tuhatta ihmistä. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksessa kansalaiset valitsivat 47 asian listalta itselleen tärkeimmät eduskuntavaaliteemat.

Ylös