Munuaisensiirto eläviltä luovuttajilta helpottuu vihdoin- ”Yksi kauden hienoimpia hetkiä”, kansanedustaja Sari Tanus iloitsee

9.1.2019 klo 09:51 Politiikka Samuli Rissanen

– Tämä hetki on yksi tämän hallituskauden ja oman ensimmäisen kansanedustajakauteni mieluisimpia hetkiä, kansanedustaja Sari Tanus sanoi, kun kudoslain muutos saatiin eduskunnan suureen saliin vuosien odottelun jälkeen.

Tanus teki jo vuonna 2016 kudoslain muutoksesta lakialoitteen, jonka allekirjoitti 116 kansanedustajaa. Kesti kuitenkin kaksi ja puoli vuotta, ennenkuin lakiesitys saatiin eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi.

Suurimman jumin muodosti loppuvaalikaudesta sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ylityöllistänyt sote-uudistus.

– Näyttikin jo hyvin pitkälti siltä, että tämä lakiesitys uppoaa soten jalkoihin, Tanus kertasi lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa eilen.

– Se palauttaa elämän, eikä vain palauta elämää vaan palauttaa useimmille täyden työ- ja toimintakyvyn.

Itse lakiesityksessä on kyse siitä, kroonisesta munuaisen vajaatoiminnasta kärsivälle henkilölle mahdollistetaan munuaissiirrännäinen elävältä luovuttajalta. Suomessa, toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa, on ollut rajoite, että elävä henkilö voi luovuttaa munuaisensa toisen henkilön hyväksi vain, jos hän on lähisukulainen tai asuu samassa osoitteessa.

Elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaisensiirtojen määrän lisääminen on tehokkain tapa lisätä munuaissiirtojen määrää.

Tanus muistuttaa, että kyse on myös parhaasta hoitokeinosta ja esimerkki erinomaisesta, hyvästä sote-laista.

– Se palauttaa elämän, eikä vain palauta elämää vaan palauttaa useimmille täyden työ- ja toimintakyvyn. Tämä on mahdollinen kaikille, ja tuo samanaikaisesti myös suuria säästöjä.

Munuaissiirrot ovat säästäneet yhteiskunnan varoja jo yli miljardi euroa dialyysikustannuksiin verrattuna. Suomessa on tehty kaiken kaikkiaan elinsiirtoja yli 10 000 kappaletta. Ne alkoivat munuaisensiirroista vuonna 1964, ja pisimpään elävältä luovuttajalta saatu munuainen on toiminut jo 49 vuotta.

– Tämän yhden potilaan osalta säästöjä yhteiskunnalle on tullut lähes 2 miljoonaa euroa. Vuoden jälkeenhän siirrännäismunuaisen saaneen potilaan hoito on 40 000 euroa edullisempi, eli munuaisensiirto säästää 40 000 euroa vuodessa verrattuna dialyysihoitoihin, Tanus vertaa.

Suomessa odottaa tälläkin hetkellä noin 450 ihmistä pääsyä munuaisensiirtoon. Viime vuonna uuden munuaisen sai 240 ihmistä.

Ylös