YLE:n kannatusmittaus ennakoi lisäpaikkoja nykyiselle oppositiolle-”Hyvät ehdokkaat ratkaisevat vaalit”, KD:n Sari Essayah sanoo

10.1.2019 klo 09:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kannatus on pysynyt kasvu-uralla myös YLE:n teettämässä tuoreessa kannatusmittauksessa. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hyvät ehdokkaat  ratkaisevat vaalit.

YLE:n Taloustutkimuksella teettämän kannatusmittauksen mukaan SDP on yhä suosituin puolue 21,2 prosentin kannatuksella, vaikka kannatus on hienoisessa laskussa. Toisena on kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella ja kolmantena keskusta 16,1 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset on kannatusmittauksen suurin nousija, sillä puolueen kannatus on nyt 10,2 prosenttia eli nousua oli joulu–tammikuussa 2,1 prosenttiyksikköä.

Puheenjohtaja Pekka Haaviston valinnan jälkeen alkanut vihreiden nopea nousu on tasaantunut. Vihreitä äänestäisi 13,6 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Vasemmistoliiton kannatus nousi yhden prosenttiyksikön, 9,5 prosenttiin.

– KD on edelleen kasvussa, hyvät ehdokkaat ratkaisevat vaalit, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah arvioi kyselyä tuoreeltaan

Hallituspuolue sinisten kannatus on tasan yksi prosentti. Edelle kiilaavat muut ryhmä, johon kuuluu muun muassa Liike Nyt sekä eduskunnan ulkopuolisia puolueita, kuten Feministinen puolue ja Liberaalipuolue.

RKP puolestaan vaipui 2,5 prosentin kannatuksellaan kristillisdemokraattien 4,2 prosentin taakse.

– KD on edelleen kasvussa, hyvät ehdokkaat ratkaisevat vaalit, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah arvioi kyselyä tuoreeltaan.

Taloustutkimus laski myös arvion siitä, miten eduskunnan paikat jakautuisivat kannatusprosenttien mukaan. Eniten lisäpaikkoja menisi nykyiseen oppositioon.

SDP saisi 13 lisäpaikkaa eli 47 kansanedustajaa, ja vihreät 10 lisäpaikkaa eli 25 kansanedustajaa. Vasemmistoliitto saisi kolme lisäpaikkaa eli 15 kansanedustajaa.

Perussuomalaiset saisi 15 kansanedustajaa. Tämä on kaksi kansanedustajaa vähemmän kuin eduskuntaryhmässä nyt, mutta edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 23 paikkaa vähemmän. Puolue ja sen eduskuntaryhmä hajosivat kesällä 2017.

Rkp menettäisi kaksi paikkaa ja kristillisdemokraatit pitäisivät nykyiset viisi paikkaansa.

Taloustutkimus haastatteli reilua 2 400 ihmistä. Haastattelut tehtiin joulu–tammikuussa. Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Ylös