1500 tutkijaa on jättänyt Suomen viimeisen 15 vuoden aikana-Miten aivovuoto pysäytetään, Antero Laukkanen kysyy

10.1.2019 klo 17:18 Politiikka Samuli Rissanen

– Suomen menestys on usein pienestä kiinni; meidän on oltava piirun verran parempia kuin muut, kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa.

Hän kysyy hallitukselta, miten se aikoo reagoida korkeakoulutettujen tutkijoiden maastamuuttoon eli aivovuotoon, joka on kiihtynyt tällä hallituskaudella.

Laukkanen muistuttaa, että Suomi on vastannut kansainväliseen kilpailuun nostamalla koulutus- ja tukimustasoa. Nyt korkeakoulutetut tutkijat kuitenkin muuttavat suuressa määrin pois Suomesta, koska tutkimuksen suunnatuista rahoista on tällä hallituskaudella leikattu niin paljon.

Suomen Akatemia on arvioinut, että jopa 1500 tutkijaa on jättänyt Suomen 15 vuoden aikana. Nykyisen halituksen kaudella tahti on kiihtynyt.

Vuonna 2016 Suomi menetti nettomääräisesti noin 300 tutkijaa ulkomaille.

– Kun säästöt ovat johtaneet näin merkittäviin asioihin, miten hallitus suhtautuu korkeakoulutettujen muuttoon pois Suomesta? Miten aivovuoto saataisiin pysäytettyä?

– Kun säästöt ovat johtaneet näin merkittäviin asioihin, miten hallitus suhtautuu korkeakoulutettujen muuttoon pois Suomesta? Miten aivovuoto saataisiin pysäytettyä, Laukkanen kysyi vuoden ensimmäisellä kyselytunnilla eduskunnassa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen muistutti, että tutkimuksen kansainvälistyminen on ollut Suomen pitkäaikainen tavoite ja myös positiivinen ilmiö; suomalaiset tutkijat ovat niin loistavia, että heitä halutaan rekrytoida maailmalle.

Grahn-Laasosen mukaan on pidettävä erityisesti huolta siitä, että Suomi on vetovoimainen maa palata ja vetovoimainen myös ulkomaisille parhaille osaajille hakeutua Suomeen.

– Pääsimme hyvän taloustilanteen siivittämänä kasvattamaan tutkimus- ja innovaatiobudjettia 112 miljoonalla pysyvästi tänä vuonna, ministeri lisäsi.

Ylös