Essayah ei jättäisi maahanmuuttopolitiikkaa vain perussuomalaisten harteille: ”Heillä on asioiden hoitamisesta hallituksessa huono todistus”

11.1.2019 klo 13:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit lähtevät eduskuntavaaleihin teemalla ”Suomi, johon voit luottaa”. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan teema on vastaus epävarmuuden ja turvattomuuden leimaamalle ajalle, jossa osa suomalaisista kokee osattomuutta.

Eletään kampanjastarttien aikaa ja puolueet ovat esittäneet vahvoja näkemyksiä siitä, millaiset vaalit ovat edessä. Jollekin tulossa ovat ilmastovaalit, toiselle koulutusvaalit, kolmannelle kyse on maahanmuutosta.

– Nyt, kun hallitus on kompuroinut nimenomaan sote-asioissa, tarvitsemme sosiaali-ja terveydenhuollon kentälle luotettavia ratkaisuja, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi puolueen vaaliohjelman ja visuaalisen ilmeen julkistuksessa eduskunnassa tänään.

Essayah tuo epävarman ajan keskelle vision Suomesta, johon voi luottaa.

– Perussuomalaisilla on maahanmuuton hoitamisessa valitettavasti huono rekordi. He olivat hallitusvastuussa 2015-2017, ja se oli massiivisen maahanmuuton aikaa.

Hän toivookin, että vanhustenhoito, ikäihmisten ja perheiden asiat nousevat eduskuntavaaleissa keskusteluun ja äänestäjät saisivat arvioida, kenellä on luotettavin visio terveydenhoidon ja sosiaaliturvan uudistamisesta.

– Tarvitsemme vanhustenhoitoon 1000 hoitajaa lisää. Vanhusköyhyys on nujerrettava. Tämän hallituksen leikkaukset kansaneläkkeisiin on peruttava, terveydenhuollon ja kotiin tarjottavien sosiaalipalveluiden maksukatto yhdistettävä. Omaishoitajien palkkiota on korotettava ja saatava se verovapaaksi, Essayah nostaa esimerkiksi.

Puolueen vaaliohjelma kantaa nimeä Suomi, johon voit luottaa ja se on vastaus aikaan, jota leimaa epävarmuus ja turvattomuus. Osa suomalaisista kokee osattomuutta. Se näkyy Essayah mukaan esimerkiksi alhaisena syntyvyytenä.

Koulutuksen laadun murentuminen puolestaan syö pohjaa mahdollisuuksien tasa-arvolta. Ilmastonmuutos ja pakolaiskriisit aiheuttavat suurta epävarmuutta.

– Se on lisännyt myös ääriajattelua ja populismia, Essayah sanoo.

– Kristillisdemokraatit rakentavat inhimillistä, oikeudenmukaista, perheystävällistä ja yritteliästä Suomea. Olemme ratkaisukeskeinen ja yhteistyökykyinen puolue, hän lisää.

Suomi, johon voit luottaa, huolehtii viranomaisten toimintaedellytyksistä ja resursseista turvallisuuden takaamiseksi.

–  Hälyttäviin tietoihin poliisin liian pienistä resursseista on vastattava nopeasti. Esitämme 1000 uuden poliisin palkkaamista. Rangaistuksia on kovennettava etenkin seksuaali- ja väkivaltarikoksissa.

Essayah’n mukaan maahanmuuttopolitiikkaa ei saa jättää pelkästään perussuomalaisten vaaliteemaksi.

– Perussuomalaisilla on maahanmuuton hoitamisessa valitettavasti huono rekordi. He olivat hallitusvastuussa 2015-2017, ja se oli massiivisen maahanmuuton aikaa.

– Kristillisdemokraattien ollessa hallitusvastuussa ja Päivi Räsäsen kantaessa sisäministerin salkkua tilanne oli puolestaan hallinnassa, Essayah muistuttaa.

Kristillisdemokraattien resepti on seuraava: Turvapaikkaprosessin on oltava riittävän nopea, mutta varmistaa hakijan oikeusturvan toteutuminen.

– Lieveilmiöitä on torjuttava hillitsemällä laittomasti maassa oleskelevien määrää tehokkaalla ulkomaalaisvalvonnalla ja maasta poistamisella, Essayah viittaa esimerkiksi ajankohtaisiin Oulun tapahtumiin.

Suomi, johon voit luottaa vaalii kristillisiä arvoja ja puolustaa hyviä suomalaisia perinteitä myös kasvatuksessa. Kristillisen ihmiskäsityksen säilyminen etiikan ja poliittisen ajattelun perustana ei ole Essayah’n mukaan mitenkään itsestäänselvyys.

– Edessämme on myös enenevässä määrin visaisia eettisiä kysymyksiä, joihin pitää ottaa kantaa poliittisella tasolla. Selvää on, että politiikassa tarvitaan vahvaa kristillisdemokraattista ääntä ja näkökulmaa enemmän kuin koskaan, Essayah korosti.

Ylös