Hallitus pui Oulun ja Helsingin seksuaalirikoksia tällä viikolla-lakien kiristykset ovat jo vireillä eduskunnassa
14.1.2019 klo 09:45 Politiikka Samuli Rissanen
Sekä hallitus että eduskuntaryhmät aikovat käsitellä seksuaalirikosten torjuntaa alkavalla viikolla. Eduskunnan lakivaliokunnassa on parhaillaan käsittelyssä seksuaalirikoksia ja kansalaisuuslakia koskevia muutoksia. Lakimuutokset muun muassa koventaisivat rangaistuksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. (Kuva:Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia)
Eduskunnan lakivaliokunnassa on jo käsittelyssä seksuaalirikoksiin ja kansalaisuuslakiin liittyviä lakiehdotuksia, jotka koventaisivat rangaistuksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lakien on määrä tulla voimaan kesään mennessä.
Hallitus pui tällä viikolla Oulun ja Helsingin seksuaalirikoksiin liittyvää vyyhtiä tiistaina ja perjantaina.
– Hallitus kokoontuu Oulun ja Helsingin epäinhimillisten ja tuomittavien tapahtumien vuoksi ensi viikolla neuvotteluun sekä tiistaina että perjantaina, pääministeri Juha Sipilä kertoi twitter-tilillään sunnuntai-iltana.
Tarkoitus on ottaa tämän jälkeen myös muut eduskuntapuolueet mukaan keskusteluun.
Rangaistuksia koventavia lakiesityksiä on jo ollut eduskunnan käsittelyssä.
Tällä hetkellä käsittelyssä kaksi hallituksen esitystä. Toisessa puututaan turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten väärinkäyttöön ja toisessa mahdollistetaan kansalaisuuden menettäminen esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta.
Näiden lisäksi eduskunnan lakivaliokunnassa on käsiteltävänä hallituksen esitys, jossa kiristetään törkeimpien lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Lain olisi määrä tulla voimaan jo kesäkuun alussa.
Eduskunnassa on käyty syysistuntokauden aikana vilkasta keskustelua myös siitä, pitäisikö lakipakettia täydentää siten, että törkeisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt voisi menettää kansalaisuutensa.
Lakien tiimoilta joudutaan pohtimaan niin ikään, mitä kansainväliset sopimukset asiasta velvoittavat.
Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että käytännön lainvalmistelutyö ei ole aivan yksinkertaista. Suomi kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja perustuslain takaamia oikeuksia.
Näissä raameissa hallitus on tehnyt aiempaa nopeammaksi törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisen. Tämä laki astui voimaan vuoden alusta.