KD:n puoluesihteeri Maanselkä sairaalaan kesken vaalikiireen: ”Jaloista tunto pois – aivotulehdus saa miettimään asioita uudesta näkökulmasta”

15.1.2019 klo 16:53 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kelailee pyörätuolia Meilahden neurologisella osastolla kuudennessa kerroksessa. Kiireinen valmistautuminen kevään eduskuntavaaleihin vaihtui pakkolepoon Tornisairaalassa.

– Katselen miten kuntoilijat hölkkäävät merenrantaan tarkkaillen sykemittareitaan. Lenkille lähteminen vaatii joskus itsensä pakottamista tuuleen ja tuiskuun, mutta aina se palkitsee. Harvoin jälkeen tuntuu siltä että ei olisi pitänyt juosta. Kaipaan juuri sitä. Lehtien kahinaa ja pakkashangen narskumista kenkien alla, Maanselkä kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan tänään 15. tammikuuta.

– Nyt jaloista on kuitenkin tunto hävinnyt lähes kokonaan ja sairaus etenee puuduttaen muutakin kehoa. Illalla pelottaa, mikä paikka aamulla enää liikkuu.

Maanselkä oli viime viikon torstaina kiireinen, mutta odotteli innoissaan perjantain tiedotustilaisuutta, jossa Kristillisdemokraattien eduskuntavaali-ilme julkistettaisiin Eduskuntatalossa.

– Halusin päästä esittelemään miten voitamme kevään vaalit.

– Mutta kaikki muuttui minun osaltani yhdessä päivässä, Maanselkä toteaa.

Hän kävi torstaina työterveydessä ihmettelemässä jalkojensa puutumista. Sieltä hänet ohjattiin , Töölön sairaalaan, ja sieltä Meilahden Tornisairaalan neurologiselle osastolle.

Diagnoosiksi paljastui ”määrittelemätön aivotulehdus” tai monijuurihermotulehdus jota kutsutaan Guillain-Barren oireyhtymäksi.

– Aiheuttajaa ei oikein aina tiedetä. Sairaudessa elimistön puolustusmekanismi ohjautuu omia hermoratoja vastaan, mikä lamaannuttaa kehoa vähitellen. Muutaman viikon ajan sairaus pahenee ja sitten tasaantuu, minkä jälkeen alkaa hidas toipuminen. Sairaus on varsin harvinainen, vain muutama tapaus 100 000 asukasta kohden vuosittain, Maanselkä selostaa.

– Lääkärin mukaan toipuminen on erittäin yksilöllistä. Minun tapauksessani toipumisen ennuste on hyvä. Silti toipuminen työkuntoon voi kestää kuukausia.

Sairastuessa elämän tärkeysjärjestys muuttuu kertaheitolla. – Asmo Maanselkä

– Tästä vielä noustaan kovaan treeniin, lihasten ja hermoratojen kuntouttamiseen, 36-vuotias perheenisä ja puoluesihteeri Maanselkä lupailee.

Vaalipäällikön tehtävä vaihtui nyt itsestä huolen pitämiseen. Oli suostuttava potilaaksi.

– Vaaliteemana meillä on rakennetaan Suomi johon voit luottaa. Olin todella ylpeä uusista grafiikoista ja teemasta, ja koin jälleen onnistumista niiden suhteen, Maanselkä iloitsee.

– Mutta vaalityön sijaan makaan nyt Meilahdessa. Sairaalapedillä luottamus Suomeen punnitaan. Oma elämä on nyt muiden osaamisen armoilla.

Hän tunnustaa, että sairastuessa elämän tärkeysjärjestys muuttuu kertaheitolla.

– Sitä ymmärtää syvällisesti mikä merkitys on perheellä, ystävillä ja hyvillä työkavereilla.

– Kiitos kaikille tuesta ja rukouksista. Terveys on lahjoista tärkein ja sairaana sitä osaa arvostaa aivan eri tavalla. Perusterveenä veronmaksajana on helppoa kritisoida veroja ja maksuja. Mutta kun sitä itse tarvitsee palveluita ja monimutkaisia huippuhoitoja oman henkikullan turvaamiseksi, niin kyllä sitä taas kiitollisena veroja maksaa.

Maanselkä kirjoittaa blogissaan, että sairaus avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä opintomatkalle sairaan ihmisen arkeen.

– Saa kokea lamauttavat pelkotilat, piikkien pistot, avuttomuuden tunteen ja jatkuvan kyselyn mitä niissä näytteissä oli. Ja toisaalta saa vastaanottaa myötätuntoa ja paljon rakkautta.

– Tästä selviän kokemusta rikkaampana ja juoksen vielä jonain päivänä. Ainakin ymmärrän paremmin miltä sairaasta ihmisestä tuntuu.

 

Ylös