Peter Östman: Turvapaikanhakijoille viestittävä, että alaikäisten ahdistelu ja hyväksikäyttö on rikos, josta seuraa karkotus

15.1.2019 klo 15:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat olleet johdonmukaisia omassa maahanmuuttopolitiikassaan. Viime kaudella sisäministeri Päivi Räsänen esitti ja vei läpi tiukennuksia maahanmuuttoon. KD on myös johdonmukaisesti vastustanut vetovoimatekijöiden lisäämistä.

Sekä hallitus että eduskuntaryhmien johto kokoontuvat tänään iltapäivällä eduskunnassa käsittelemään Oulun epäiltyjä seksuaalirikoksia.

Hallituksen kokous on jo päättynyt. Parhaillaan käynnissä on eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokous.

Kristillisdemokraatit pitävät hyvänä, että kaikki eduskuntaryhmät on kutsuttu koolle keskustelemaan viime aikoina esiin nousseista turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tekemistä seksuaalirikoksista.

– Avointa keskustelua tarvitaan ja on hyvä, että kaikki eduskuntapuolueet kokoontuvat yhteen pohtimaan mahdollisia ratkaisuja, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Suomalaisille on selvää, että alaikäisten lasten ahdistelu ja hyväksikäyttö ovat kaikin tavoin tuomittavaa ja rikollista toimintaa.  – Tämä viesti pitää saada läpi kaikille turvapaikanhakijoille ja rikoksiin tuomitut karkotettua maasta mahdollisimman nopeasti, Östman painottaa.

Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tekemiin rikoksiin pitää hänen mielestään ottaa tiukka kanta. Suomalaisille on selvää, että alaikäisten lasten ahdistelu ja hyväksikäyttö ovat kaikin tavoin tuomittavaa ja rikollista toimintaa.

– Tämä viesti pitää saada läpi kaikille turvapaikanhakijoille ja rikoksiin tuomitut karkotettua maasta mahdollisimman nopeasti, Östman painottaa.

Kristillisdemokraatit ovat olleet johdonmukaisia omassa maahanmuuttopolitiikassaan. Viime kaudella sisäministeri Päivi Räsänen esitti ja vei läpi tiukennuksia maahanmuuttoon. KD on myös johdonmukaisesti vastustanut vetovoimatekijöiden lisäämistä.

– Emme voi olla sinisilmäisiä, emmekä hyväksyä rikoksia tai turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttöä, jotta voimme auttaa oikeasti hädässä olevia. Maahanmuuton pitää olla hallittua ja riskeistä ja ongelmista pitää pystyä keskustelemaan avoimesti, Östman linjaa.

Rangaistuksia koventavia lakiesityksiä on jo eduskunnan käsittelyssä

Tällä hetkellä käsittelyssä kaksi hallituksen esitystä. Toisessa puututaan turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten väärinkäyttöön ja toisessa mahdollistetaan kansalaisuuden menettäminen esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta.

Näiden lisäksi eduskunnan lakivaliokunnassa on käsiteltävänä hallituksen esitys, jossa kiristetään törkeimpien lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Lain olisi määrä tulla voimaan jo kesäkuun alussa.

Eduskunnassa on käyty syysistuntokauden aikana vilkasta keskustelua myös siitä, pitäisikö lakipakettia täydentää siten, että törkeisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt voisi menettää kansalaisuutensa.

Lakien tiimoilta joudutaan pohtimaan niin ikään, mitä kansainväliset sopimukset asiasta velvoittavat.

Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että käytännön lainvalmistelutyö ei ole aivan yksinkertaista. Suomi kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja perustuslain takaamia oikeuksia.

Näissä raameissa hallitus on tehnyt aiempaa nopeammaksi törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisen. Tämä laki astui voimaan vuoden alusta.

Ylös