Kristittyjä vainotaan nyt enemmän kuin koskaan-Kiina ja Intia rajoittavat voimakkaasti uskonnonvapautta

16.1.2019 klo 10:33 Politiikka Samuli Rissanen

Yhteensä 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta Kiinasta Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Open Doors -järjestön julkaisema tämän vuoden World Watch List raportoi, että maailman väkirikkaimmat valtiot Kiina ja Intia rajoittavat yhä enemmän kristittyjen uskonnonvapautta.

Kiinassa kristittyjen valvontaa on tehostettu. Tilanne on pahin yli vuosikymmeneen, ellei jopa pahin sitten kulttuurivallankumouksen päättymisen 1976.

Intiassa puolestaan kansallismielinen hallitus kiristää otettaan. Viesti on selvä: vain hindu voi olla intialainen.

Kristittyjen vaino on lisääntynyt määrällisesti sekä maittain. Vuoden 2019 tutkimus osoittaa, että seuratuista 150 maasta 73:ssa kristityt kokivat äärimmäistä, erittäin vakavaa tai vakavaa vainoa. Vuosi sitten näitä maita oli 58.

– Uskonnonvapaus on keskeinen ihmisoikeus. Siellä missä uskonnonvapaus ei toteudu, harvoin toteutuvat muutkaan ihmisoikeudet.

Kun kaikki tutkimuksen kohteena olleet maat huomioidaan, joka yhdeksäs kristitty maailmassa kokee vakavaa vainoa, raportin julkaissut Open Doors-järjestö kertoo.

Viime vuonna luku oli joka kahdestoista. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä. Eniten vainoa koettiin Aasiassa, johon YK:n määritelmän mukaan kuuluu myös Lähi-itä: siellä vainoa koki joka kolmas kristitty.

Afrikassa joka kuudes ja Latinalaisessa Amerikassa joka 21. kristitty joutui vainon kohteeksi.

– Uskonnonvapaus on keskeinen ihmisoikeus. Siellä missä uskonnonvapaus ei toteudu, harvoin toteutuvat muutkaan ihmisoikeudet. World Watch List ei siis kerro vain yhden uskontoryhmän asemasta vaan heijastaa laajempaa yhteiskunnallista tilannetta, Open Doors Finland ry:n toiminnanjohtaja Miika Auvinen arvioi.

Hän kertoo, että pahiten kristittyjen uskonnonvapautta rajoitetaan edelleen Pohjois-Koreassa, joka on ollut sijalla 1. vuodesta 2002 lähtien. Pohjois-Koreaa seuraavat viime vuoden tapaan Afganistan ja Somalia, joista kummassakaan ei toimi julkisesti yhtään paikallista kirkkoa.

Libya on noussut sijalle 4. Seuraavina tulevat Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen ja Iran. Intia on noussut sijalle 10.

Kristityt ovat nyt ahtaalla Intiassa, jossa hindunationalistinen hallitus on rajoittanut muiden uskontojen toimintaa.

Viime vuosina Intian kristittyyn vähemmistöön on kohdistunut yhä räikeämpää syrjintää, vainoa ja väkivaltaa. Taustalla on hindunationalistisen BJP-puolueen murskavoitto vuoden 2014 parlamenttivaaleissa.

BJP-puolue on asettanut tavoitteekseen tehdä Intiasta hinduvaltion vuoteen 2021 mennessä.

– Hindunationalistisen ideologian mukaan vain hindu voi olla intialainen. Tämän seurauksena esimerkiksi kahdeksassa maan 29 osavaltiosta on säädetty laki, joka kieltää kääntymisen kristinuskoon, Auvinen sanoo.

Etenkin Intian maaseudulla väkijoukot ovat tuhonneet kirkkoja, pahoinpidelleet ja tappaneet kirkon johtajia, joissakin tapauksissa myös raiskanneet heidän vaimonsa ja lapsensa, ilman rangaistusta.

Kristittyjen ohella vainon kohteeksi ovat joutuneet myös muut maan vähemmistöuskontojen edustajat kuten muslimit ja sikhit.

Kiinassa kansalaisia seurataan yhä tiiviimmin

Kiinassa kristittyjen tilanne on pahin yli vuosikymmeneen. Kaikkea uskonnollista toimintaa seurataan ja rajoitetaan entistä voimakkaammin.

– Julkisten valvontakameroiden käyttö ja uusi kasvojentunnistusteknologia on viritetty Kiinassa huippuunsa, mikä mahdollistaa kansalaisten kattavan seurannan, Open Doors järjestön toiminnanjohtaja Miika Auvinen kertoo.

Kiinassa on noin 100 miljoonan jäsenen kristillinen kirkko. Alkuvuodesta 2018 Kiinassa astuivat voimaan uudet säädökset, jotka rajoittavat muun muassa uskonnon ilmaisemista ja käännyttämistä internetissä sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää kristillistä työtä.

Presidentti Xi Jinpingin mukaan niillä turvataan kansalaisten uskonnonvapaus, mutta käytännössä toimilla lisättiin kansalaisten uskonnollisen toiminnan valvontaa.

Nyt noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa, kun edellisen seurantajakson määrä oli noin 20 prosenttia.

Tuoreessa World Watch listauksessa Venäjä on noussut 50 maan joukkoon sijalle 41.

– Syynä ovat valtion kiristämä lainsäädäntö etenkin ei-ortodoksisia kirkkokuntia kohtaan sekä Kaukasian alueilla kristittyihin kohdistuva vaino, joista esimerkkeinä ovat Dagestanin ja Tsetsenian alueilla tehdyt islamisti-terroristien iskut kirkkoihin keväällä 2018, Auvinen kiteyttää.

Nigeriassa murhattu ennätysmäärä kristittyjä

World Watch List 2019 -raportin mukaan 4 136 kristittyä surmattiin uskonsa vuoksi kuluneella tutkimusjaksolla.

Peräti 90% (3 731) näistä murhista tapahtui Pohjois- ja Keski-Nigeriassa, joissa islamistiryhmittymät ovat tuhonneet kokonaisia kristittyjen kyliä.

Nigerian pohjois- ja keskiosissa surmattiin ainakin 3.700 kristittyä uskonsa vuoksi – lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

World Watch -listaukseen päätyvät vain todennetut surmatapaukset, joissa syy-yhteys henkilön uskonvakaumuksen ja henkirikoksen välillä on ilmeinen.

Kristillisen uskonsa tähden kuolleiden määrä on siis todennäköisesti paljon suurempi.

Ylös