Sari Tanus järkyttyi Aito avioliitto ry:n sulkemisesta pois Educa-messuilta: ”Päätös on kaukana yhdenvertaisesta kohtelusta”

18.1.2019 klo 10:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus ei voi käsittää OAJ:n päätöstä kieltää Aito avioliitto ry:ltä osallistuminen opetusalan valtakunnallisille Educa-messuille.

Viime perjantaina, painostavien yhteydenottojen jälkeen, OAJ päätti evätä Aito avioliitto ry:ltä osallistumisen messuille.

Lopullisen päätöksen asiasta teki OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. OAJ perusteli päätöstä seuraavasti: ”Tapahtuman järjestäjinä OAJ ja Suomen Messut haluavat varmistaa Educan onnistumisen ja sen ettei yksittäinen näytteille asettaja vie huomiota laajasta ja laadukkaasta ohjelmasta ”.

–  Eikö tällainen päätös osoita mitä suurinta suvaitsemattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, eikö se ole kaukana eri toimijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta?

–  Eikö tällainen päätös osoita mitä suurinta suvaitsemattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, eikö se ole kaukana eri toimijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta? Voiko päätös olla enemmän ristiriidassa OAJ:n ja tapahtuman arvojen ja linjausten kanssa, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus ihmettelee.

Hän muistuttaa, että Aito avioliitto– yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, perinteisiä perhearvoja korostava järjestö, jolle ihmisoikeudet, sanan-, mielipiteen- ja niiden ilmaisun vapaus ovat toiminnan ytimessä.

– Yhdistys korostaa isän ja äidin merkitystä lapselle ja peräänkuuluttaa turvallista kasvuympäristöä, jossa lapsille ja nuorille annetaan kasvu -ja kehitysrauha kaikilla elämän alueilla, myös seksuaalisuuteen, sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyen.

– Jokaista kunnioitetaan ja arvostetaan ainutkertaisen arvokkaana yksilönä. Jokainen lapsi saa kehittyä omassa tahdissaan omanlaiseksi tytöksi tai pojaksi. Vanhempien ja koulun yhteistyötä ja vuoropuhelua pidetään tärkeänä.

Tanus huomauttaa niin ikään että yhdistyksessä on jäsenenä monia opettajia, joille lain ja opetussuunnitelman noudattaminen on virkavelvollisuus. OAJ:n mukaan opettajien ammattiin ja tapahtuman arvoihin kuuluvat suvaitsevaisuus ja yksilön oikeuksien ja valinnanvapauden kunnioittaminen. OAJ korostaa, että työtä ohjaavat yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus.

– Miten nuo linjaukset käyvät yhteen sen kanssa, että Aito Avioliitto ry:n osallistuminen messuille peruttiin, Tanus ihmettelee.

–  Herää epäilys ja huoli, kuinka OAJ pystyy toimimaan kaikkien, myös perinteisiä arvoja kannattavien  opettajien etujärjestönä, hän kysyy.

Tanuksen mukaan niin opettajien kuin järjestöjen, myös OAJ:n tulee toimia lain mukaisesti. Laillinen, lainmukaisesti toimiva Aito avioliitto ry on suvaitsemattomien painostuksen jälkeen OAJ:n, virallisen ja keskeisen yhteiskunnallisen toimijan toimesta, päätetty poistaa näytteilleasettajien joukosta.

– Eikö ole selvää, että tällainen toiminta täyttää syrjinnän kriteerit, Tanus toteaa.

– Sanan ja mielipiteen vapaus, suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus ovat länsimaisen demokratian kulmakiviä. On kestämätöntä, jos koko opetusalan vuoden tärkein messutapahtuma ja sen järjestäjät eivät noudata tätä periaatetta, hän painottaa.

Ylös