Sari Tanus kudoslain muutoksesta: ”Sote näytti jo nielaisevan koko kauden ajamani asian”

19.1.2019 klo 11:55 Politiikka Kristiina Kunnas

Elävä luovuttaja voi kudoslain muutoksen jälkeen antaa munuaisen myös lähiomaista kaukaisemmalle sukulaiselle tai ystävälleenkin. Lakialoitteen tehnyt kansanedustaja Sari Tanus iloitsee lopulta läpi menneestä uudistuksesta KD-Kompassi -radiohaastattelussa.

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus on ajanut tärkeää kudoslain muutosta koko eduskuntakautensa ajan. Kun laki lopulta valmistui ja saatiin hyväksytyksi, on eduskunta- ja istuntokaudesta jäljellä enää pari kuukautta.

– Tein aloitteen jo keväällä 2016, ja välillä näytti, että sote nielaisee koko tärkeän asian, Tanus kertoo.

Hän on haastateltavana lauantain KD-Kompassi -lähetyksessä Radio Deissä. Kristillisdemokraattien kustantama yhteiskunnallinen haastatteluohjelma tulee lauantaisin radiolähetyksenä ja maanantai-iltaisin uusintana, mutta sen voi jälkikuunnella myös puolueen kotisivuilla kd.fi.

– Terveen munuaisen odottajia on tälläkin hetkellä jonossa yli 400. Usein odotusaika on vuosia. Joka vuosi jonoon ehtii kuolemaan muutama potilas.

Dialyysihoidot kestävät viikoittain useita tunteja, ja ovat potilaalle raskaita sekä yhteiskunnalle kalliita.

–  Jos ihminen saa munuaissiirrännäisen, palautuvat työ- ja toimintakyky, ja normaali elämä on täysin mahdollista.

Jos ihminen on terve ja haluaa auttaa, nyt on mahdollista ajatella munuaisen luovutusta. Ihminen pärjää yhdellä munuaisella hyvin. – lakialoitteen kudoslain muutokseen tehnyt kansanedustaja Sari Tanus, KD

–  Sekä elinsiirtoyksikössä että potilasjärjestössä ollaan iloisia lainmuutoksesta.

Tanus veti alkuviikosta eduskunnan Pikkuparlamentissa kansalaisinfon, jossa lainmuutoksesta ja elinluovutuksista puhuivat HYKSin elinsiirtoyksikön ylilääkäri, professori Helena Isoniemi sekä dosentti Ilkka Helanterä. Luennoimassa oli myös Munuais- ja Maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

–  Perheiden ja omaisten tuska on suuri sairastamis- ja odotusvaiheessa, Tanus muistuttaa.

– Jos ihminen on terve ja haluaa auttaa, nyt on mahdollista ajatella munuaisen luovutusta. Ihminen pärjää yhdellä munuaisella hyvin.

Kevään kiireisiin eduskunnassa kuuluu vielä valtaisa paketti asioita, ennen kuin jatkokautta hakevat kansanedustajat siirtyvät vaalityöhön.

– Sote-valiokunnassa on vielä monia isoja asioita. Asiakasmaksulaissa on vielä heikkoja lenkkejä ikäihmisten sekä vähävaraisten ja työttömien osalta. Tiedustelulaki on kesken.

Tanus tietää, että seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ja raiskaukset ovat nyt kaikkien puheenaiheena.

–  Kristillisdemokraatit on jo pitkään ajanut näihin kovempia tuomioita, ja nopeampia sekä tehokkaampia käsittelyjä, puolueen 3. puheenjohtaja muistuttaa.

–  Nämä tapaukset on saatava loppumaan, kerta kaikkiaan ja kokonaan.

Tanuksen poliittinen ura on ollut näyttävä. Hän tuli politiikan ulkopuolelta kansalaisaktiivina kansanedustajaksi. Tamperelais-gynekologi keräsi omantunnonvapaus-kansalaisaloitteeseen tuhansia nimiä. Eduskuntakaudellaan hänet on valittu puolueen varapuheenjohtajaksi sekä ääniharavana Tampereen kaupunginvaltuustoon, osuuspankin edustajistoon sekä seurakuntavaaleissa kirkkoneuvostoon. Keliakialiiton puheenjohtajana hän on toiminut tämän vuoden alusta.

–  Monet ovat pyytäneet ja kysyneet jatkamaan kansanedustajana. Ikäihmiset ja heidän taloudellinen pärjäämisensä sekä taitetun indeksin korjaaminen ovat sydämelläni, samoin kuin lapsiperheet. Haluan olla torjumassa ja ehkäisemässä yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä.

–  Sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus ovat tärkeitä. Suomessa pyritään nyt vaientamaan kristillisiä arvoja, jotka kuitenkin ovat hyvinvointiyhteiskuntamme perusta, Tanus sanoo.

Kansanedustaja Sari Tanus ja KD-Kompassi la 19. tammikuuta Radio Deissä

Kudoslain muutokset ja kevään istuntokauden haasteet. Kristiina Kunnas haastattelee kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sari Tanusta. Radio Dei klo 12.50. Uusinta maanantaina 21.1. klo 22.35.

Jälkikuuntele KD-Kompassi, kd.fi (kotisivujen alalaidassa Soundcloud-arkisto)

 

 

 

Ylös