Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta kotimaassa ja ulkomailla – ”Koulutus on kestävintä kehitysapua” 

29.1.2019 klo 13:31 Kotimaa KD Lehti

Kirkon Ulkomaanapu suuntaa varoja kaikkein köyhimpien lasten koulunkäyntiin Keniassa ja Suomessa. Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 3. helmikuuta.

Mahdollisuus koulutukseen on maailman katastrofialueilla lasten ja nuorten ainoa toivo paremmasta tulevaisuudesta. Opinnot luovat turvaa ja tuovat rutiineja arkeen.

– Koulutus on kestävintä kehitysapua. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee sen eteen, että maailman köyhimmillä ihmisillä olisi mahdollisuus saada tarvitsemansa koulutus. Tuemme erityisesti lapsia, nuoria, naisia sekä vammaisten ja koulunsa keskeyttäneiden pääsyä takaisin koulun penkille. Kehitämme myös opinto-ohjausta, ammattikoulutusta ja yrittäjyyttä, KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.

Vuonna 2019 varoja ohjataan muun muassa Kenian köyhimpään maakuntaan, Turkanaan. Siellä koulua käyvien lasten ja nuorten määrä on todella alhainen verrattuna maan keskitasoon. Alueen kouluikäisistä vain noin 60% käy koulua. Koulumaksut ja koulutarvikkeiden hankinta on monille perheille ylivoimaisen kallista.

Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla oppilaille jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita köyhässä Turkanan maakunnassa. Koulujen yhteyteen rakennetaan  oppilaille vesijärjestelmiä, jotta lapset saavat juoda ja pestä kätensä.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivien paimentolaisperheiden parissa tehdään Yhteisvastuukeräyksen tuella tiivistä työtä. Perheille kerrotaan koulutuksen hyödyistä ja kannustetaan heitä ilmoittamaan lapsensa kouluun.

Yhteisvastuuvaroin tuetaan erityisen vaikeassa asemassa olevien koulunkäyntiä ja koulunsa jo keskeyttäneiden paluuta takaisin kouluun. Lisäksi yritteliäiden oppilaiden opintoja tuetaan taloudellisesti. Oppilaille jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita. Koulujen yhteyteen rakennetaan  oppilaille vesijärjestelmiä, jotta lapset saavat juoda ja pestä kätensä. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia.

Kirkon Ulkomaanavun vieraaksi on saapunut Helsinkiin ja Seinäjoelle kaksi kenialaista koulutuksen ammattilaista. He viipyvät Suomessa helmikuun ensimmäisen viikon.

Miriam Atonia toimii KUA:n koulutuskoordinaattorina Turkanan maakunnassa Keniassa. Hän on työskennellyt perheiden kanssa, jotta he lähettäisivät opiskelunsa keskeyttäneet lapsensa takaisin kouluun. Hän on myös mukana muun muassa tyttöjen mentoroinnissa ja opettajien koulutuksessa.

John Bongei työskentelee KUA:n humanitaarisen työn koordinaattorina Keniassa. Hän varmistaa, että KUA:n rahoitus Keniassa kanavoidaan sinne, missä varoja eniten tarvitaan.

Yhteisvastuukeräys auttaa myös Suomessa pienituloisia perheitä

Suomessa kaikilla ei enää ole varaa toivomiinsa toisen asteen opintoihin, mutta ilman koulutusta töitä on vaikea saada. Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta myös Suomessa.

Noin 120 000 lasta ja nuorta kasvaa pienituloisessa perheessä. Monen nuoren kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta tai oppikirjoja.

Meidän on saatava perustuslain 16 § toteutumaan, eikä varattomuus saisi olla yhdenkään nuoren kouluttautumisen esteenä. – keräysjohtaja Tapio Pajunen

− Koulutuksen ulkopuolelle jääminen ja unelmien kuoleminen on syvä yksilön tragedia, mutta se on myös merkittävä taloudellinen haaste koko yhteiskunnalle. Meidän on saatava perustuslain 16 § toteutumaan, eikä varattomuus saisi olla yhdenkään nuoren kouluttautumisen esteenä, sanoo Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.

– Niin Suomessa kuin katastrofien keskellä yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, millaisia mahdollisuuksia erityisesti nuorille annetaan. Ottamalla heidät huomioon rakennamme tulevaisuutta, Lapuan piispa Simo Peura muistuttaa.

 

Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista kansalaiskeräyksistä

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä.

Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Keräyksen tuotosta 60 % ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus Alavuden kirkosta lähetetään Yle TV1 -kanavalla sunnuntaina 3. helmikuuta klo 10. Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä 3.2. kello 12.

Yhteisvastuun tv-dokumentit, joissa suomalaiset ja kenialaiset nuoret kertovat koulutuksen merkityksestä, katsottavissa 3.2. alkaen, yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuu somessa: #yhteisvastuu, #tyhmävaiköyhä

 

 

 

Ylös