Essayah: Vanhuspalvelujen ongelmat pakottavat toimenpiteisiin – vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen hallitusohjelmaan

30.1.2019 klo 23:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Puheenjohtaja Sari Essayah oli avaamassa kaimansa, päätoimittaja Sari Savelan eduskuntavaalikampanjan Espoossa. – Vanhusten hoivapalvelujen parantamisella on nyt kova kiire, Essayah muistutti puheessaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah’n mukaan julkisuuteen tulleet vanhustenhuollon vakavat ongelmat ja laiminlyönnit yksityisissä hoivayksiköissä pakottavat päättäjiä konkreettisiin toimenpiteisiin.

Essayah puhui Espoossa Kristillisdemokraattien uusmaalaisen eduskuntavaaliehdokkaan Sari Savelan kampanjan avauksessa. Päätoimittaja, valokuvaaja ja yrittäjä Savela on ensi kertaa kansanedustajaehdokkaana.

Emme voi jättää kasvavaa vanhusväestöä turvapuhelimien tai ateria-automaattien varaan. – Sari Essayah Espoossa

– Suomi, johon voit luottaa, kunnioittaa ja arvostaa edellistä sukupolvea, joka on rakentanut hyvinvointimme, Essayah muistutti ja lainasi KD:n vaalilausetta Suomi johon voit luottaa.

Sari Savelan eduskuntavaalistartti oli keskiviikkoiltana Espoossa. (Kuva Sari Savelan FB-sivulta)

– Vanhusten hoivapalveluiden parantamisella on kova kiire, Essayah vaati.

–  Emme voi jättää kasvavaa vanhusväestöä turvapuhelimien tai ateria-automaattien varaan, Essayah sanoi.

Kristillisdemokraatit esitti vaihtoehtobudjetissaan rahoitusta tuhannelle lisähoitajalle, mutta esitys ei mennyt budjettiäänestyksissä läpi.

– Hoitajat eivät jaksa eivätkä halua tehdä työtä, jossa he kohtuuttoman työtaakan ja kiireen vuoksi joutuvat tahtomattaan tinkimään hyvästä hoivasta. Ala menettää kiihtyvässä määrin työntekijöitään, ellei lisää hoitavia käsipareja kyetä palkkaamaan.

– Henkilöstökadon estämiseksi resursseja on pakko lisätä, Essayah vaati.

Viime keväänä KD:n aktiivien vireille laittama kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi ei saanut juurikaan muiden puolueiden ihmisiä liikkeelle. Lokakuun alkuun mennessä Kristillisdemokraatit ja keräyksessä mukana olleet vanhus- ja hoitajajärjestöt ehtivät kerätä kansalaisaloitteeseen 42 000 allekirjoitusta.

Kristillisdemokraatit esitti vaihtoehtobudjetissaan rahoitusta tuhannelle lisähoitajalle, mutta esitys ei mennyt budjettiäänestyksissä läpi.

– Tuntuu hieman surkuhupaiselta, että silloin ei ollut kiinnostusta, mutta nyt useiden puolueiden edustajat ovat heränneet ehdottamaan vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista Suomeen.

– Haluan uskoa, että tulevissa hallitusneuvotteluissa asiasta vallitsee yhteisymmärrys ja viran perustaminen saadaan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Essayah listasi, että kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi on aiemmin perustettu tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat.

– Oikeusasiamiehen toimiston lisäresursointi ei ole riittävä toimenpide, vaan ikäihmiset todellakin tarvitsevat äänekkään oikeuksiensa puolustajan ja epäkohtiin puuttujan, Essayah sanoi.

 

Ylös