Päivi Räsänen kovistelee Petteri Orpoa: ”Vanhuspalvelujen ydinongelma on hoitajamitoitus ja desimaaleissa kysymys hoitavista käsistä”

31.1.2019 klo 17:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii valtiovarainministeri Petteri Orpoa pyörtämään kantansa hoitajamitoituksesta. Kokoomus on nyt ainut eduskuntapuolue, joka ei kannata mitoituksen kirjaamista lakiin.

– Vanhuspalvelujen ydinongelma on hoitajamitoitus. Desimaaleissa on kyse hoitavista käsistä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoi tänään eduskunnassa.

Hän muistutti valtiovarainminsteri Petteri Orpoa siitä, että viime vaalikaudella tämä oli yhdessä muiden hallituskumppanien kanssa sopimassa hoitajamitoitusta koskevasta lausumasta, joka hyväksyttiin myös eduskunnassa.

Lausuman mukaan hoitajien vähimmäismitoituksesta on säädettävä laki, mikäli löytyy yksikin ympärivuorokautista hoitoa tarjoava vanhustenhoitolaitos, jossa henkilöstömitoituksessa jäädään alle tavoitetason.

–  Kun tässä on kysymys aivan vanhuspalveluiden ydinongelmasta, niin oletteko valmis pyörtämään aiemman kantanne, Räsänen penäsi Orpolta.

Nyt ilmitulleiden pahojen ongelmien ja puutteiden vuoksi, useat puolueet, mukaan lukien hallituspuolueet keskusta ja siniset kannattavat lakisääteistä mitoitusta.

–  Kun tässä on kysymys aivan vanhuspalveluiden ydinongelmasta, niin oletteko valmis pyörtämään aiemman kantanne, Räsänen penäsi Orpolta.

Orpon mukaan hallituksen pääpaino on ollut kotipalveluissa, joiden piirissä on 60 000 vanhusta.

– Hoitajamäärät ovat lähteneet kasvuun, kiitos vanhuspalvelulain.

Ongelmia ei voi hyväksyä vaan niihin pitää puuttua.

– Jos on yksityinen tuottaja, sopimus pitää irtisanoa. Samaa koskee julkista puolta, tämä on päivänselvä asia, Orpo sanoi.

Oppositio valmistelee parhaillaan välikysymystä vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Välikysymys luetaan eduskunnassa huomenna perjantaina.

Välikysymysharkinnan taustalla ovat hoiva- ja terveysalan yhtiö Esperi Caressa ilmenneet ongelmat.

Ylös