Oppositiopuolueet: ”Vanhustenhoito ei voi odottaa tulevaisuudessa häämöttävää sotea”

1.2.2019 klo 13:50 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositiopuolueet vaativat hallitusta antamaan pikaisesti esityksen siitä, että riittävä hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

Oppositio haluaa vanhustenhoitoa koskevan hoitajamitoituksen lakiin heti. Asiaa vaaditaan yhteisessä välikysymyksessä, jonka oppositiopuolueiden edustajat jättivät eduskuntaan tänään aamutuimaan.

Tällä hetkellä hoitajien määrä on vain suositus. Suosituksen mukaan hoitajia on oltava 0,5 yhtä hoidettavaa kohden.

Välikysymyksen taustalla ovat hoiva- ja terveysalan yhtiö Esperi Caressa ilmenneet ongelmat.

– Miten on mahdollista, että kysymyksessä kuvattuja vanhusten hoitoon liittyviä laiminlyöntejä on päässyt tapahtumaan toistuvasti? Miksi valvonnan resursseja ei ole turvattu, vaikka tarve on kasvava ja mitä hallitus aikoo tehdä parantaakseen vanhushoivan laatua ja valvontaa, välikysymystekstissä kysytään.

Samaan hengenvetoon oppositio penää, miten hallitus aikoo varmistaa muiden kilpailutettujen ja ulkoistettujen palveluiden, kuten lastensuojelun, vammaisten henkilöiden palveluiden tai varhaiskasvatuksen, laadun ja valvonnan.

Opposition mukaan hankintalaissa sote-palveluiden erityispiirteet pitäisi huomioida niin, että laadun painottaminen olisi aina pakollista.

– Saattohoito on pantava kuntoon. Varsinaista hoitotyötä tekemässä on oltava riittävä määrä henkilöstöä. Riittävä, hoitoisuuden huomioiva hoitajamitoitus on kirjattava vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen

Oppositio vaatii myös hallitusta perustamaan valtakunnallisen vanhusasiavaltuutetun toimen. Asia oli tällä vaalikaudella kristillisdemokraattien asialistalle, sillä puolueen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela käynnisti kansalaisaloitteen vanhusasiavaltuutetun toimen perustamiseksi viime keväänä.

Oppositio muistutaa, että Sipilän hallitus on tavoitellut julkiseen talouteen 61 miljoonan euron säästöä vanhuspalveluista. Säästön saavuttamiseksi hallitus on heikentänyt vanhuspalvelulakia muun muassa siten, että vanhuksen tueksi tarkoitetusta vastuutyöntekijästä luovuttiin ja laista poistettiin listaus vanhuspalveluissa kunnilta vaadittavasta erityisasiantuntemuksesta.

Käytännössä kyse on voinut olla vanhusten hoitoon erikoistuneen geriatrian erikoislääkärin toimesta.

– Lisäksi mitoituksia on väljennetty niin, että työntekijöitä on voitu aiempaa laajemmin laskea mukaan henkilömitoitukseen. Monessa hoitopaikassa hoitohenkilöstö tekee myös tukipalveluita, siivoaa ja laittaa ruokaa.

– Toisaalta mitoitusta kierretään myös haamuhoitajilla eli työvuorolistoille merkityillä henkilöillä, jotka eivät kuitenkaan ole näitä työvuoroja tekemässä, välikysymyksen allekirjoittajat tähdentävät.

Kuntaliiton arvion mukaan tämän hallituskauden päätökset ovat supistaneet kuntien peruspalvelujen valtionosuutta 850 miljoonalla eurolla.

Oppopsition mielestä säästöjen sijaan hallituksella olisi ollut mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa.

– Vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen ei voi jäädä odottamaan tulevaisuuden sote-ratkaisua. Ikääntyneiden ihmisten palvelutarpeisiin tulee vastata oikea-aikaisesti.

– Saattohoito on pantava kuntoon. Varsinaista hoitotyötä tekemässä on oltava riittävä määrä henkilöstöä. Riittävä, hoitoisuuden huomioiva hoitajamitoitus on kirjattava vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen, puolueet vaativat.

Opposition tekemästä välikysymyksestä keskustellaan keskiviikkona, ja hallituksen luottamus punnitaan tasan viikon kuluttua.

Ylös