Kokoomus taipuu hoitajamitoituksen kirjaamiseen-oppositiokin pitää aiheesta tiedotustilaisuuden

5.2.2019 klo 13:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomus taipuu muiden puolueiden kannalle vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.

– Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain, Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjoittaa asiasta MTV-kolumnissa.

Orpon mukaan Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen.

– Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen.

Vielä viime viikolla kokoomus vastusti ainoana eduskuntapuolueena hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Vielä viime viikolla kokoomus vastusti ainoana eduskuntapuolueena hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

– Meidän mielestämme asia ei ratkea sillä, että lakiin kirjoitetaan jokin desimaali, koska ihminen ei ole desimaali. Hoivan arvioinnin pitää lähteä ihmisen henkilökohtaisesta hoidontarpeesta ja laadusta. Tämän tulee olla hoitajamitoituksen ja hoivan tason kriteeri, Orpo sanoi tuolloin.

Koko oppositio on tehnyt hallitukselle välikysymyksen, johon hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin lukeutuu. Kysymyksestä käydään debatti huomenna keskiviikkona ja asiasta äänestetään perjantaina.

Muut hallituspuolueet ovat jo kertoneet olevansa sen kannalla, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Nykyisin laissa on pelkkänä suosituksena 0,5 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Oppositio pitää myöhemmin iltapäivällä eduskunnassa tiedotustilaisuuden vanhustenhoidosta.

Ylös