Eduskunnassa vaaditaan nyt kuorossa KD:n esittämiä kestoaiheita: 0,7 hoitajamitoitusta, kotihoitoon panostamista ja vanhusasiainvaltuutettua

6.2.2019 klo 15:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että hoitajamitoituksen vähimmäismääräksi lakiin kirjataan 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Eduskuntapuolueet ovat ehdottaneet tänään kuorossa kristillisdemokraattien vuosien saatossa esittämiä kestoaiheita.

Viime vuonna kristillisdemokraattien voimin kerättiin kansalaisaloitetta vanhusasiainvaltuuteun viran perustamiseksi.

KD:n varapuheenjohtaja Tiina Tuomelan alullepanema kansalaisaloite keräsi 42 000 allekirjoitusta ja sitä yritetttiin viedä eduskunnassa eteenpäin kansanedustaja Sari Tanuksen toimenpidealoitteella.

Mikä viime syksynä jäi ainoastaan kristillisdemokraattien haaveeksi, oli tänään useamman puolueen suulla, kun eduskunta kävi keskustelua kaikkien oppositiopuolueiden yhteisestä välikysymyksestä vanhustenhoidon tilasta.

Esimerkiksi vanhusasiainvaltuutettua vaati nyt myös keskusta, perussuomalaiset ja vihreät.

Sitova 0,7 hoitajamitoitus on ollut kristillisdemokraattien entisen puheenjohtajan ja sisäministeri Päivi Räsäsen agendalla jo pitkään ja Räsänen ilmoitti vanhuspalvelulain olevan KD:n kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa vuonna 2011.

Sitova 0,7 hoitajamitoitus on ollut kristillisdemokraattien entisen puheenjohtaja ja sisäministeri Päivi Räsäsen agendalla jo pitkään ja Räsänen ilmoitti vanhuspalvelulain olevan KD:n kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa vuonna 2011.

Nyt 0,7 mitoitusta vaativat lakiin kaikki puolueet; tosin omasta nurkastaan ulos tulleelta kokoomukselta ei vieläkään kuultu mitään selvää vastausta mitoituksen suuruudesta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että vanhustenhoidon parantaminen edellyttää yksinkertaisesti lisää hoitavia käsiä.

Niinpä KD esitti viime syksynä omassa vaihtoehtobudjetissaan rahoitusta tuhannen uuden hoitajan palkkaamiseen vanhustenhoitoon.

Tanus muistuttaa, että sen sijaan hallituksen riveistä lisäresursseja ei vanhuksille tippunut lainkaan. Sen sijaan hallitus järkytti heti vaalikauden kärkeen ehdotuksellaan laskea suosituksen tasolla olevaa hoitajamitoitusta 0,5:stä 0,4:ään.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että hoitajamitoituksen vähimmäismääräksi lakiin kirjataan 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

– Tämä ei kuitenkaan yksistään riitä, vaan tarvittavassa hoitajamitoituksessa on oltava velvollisuus ottaa huomioon potilaiden hoitoisuus ja muut tekijät, jotka edellyttävät minimivaatimusta isompaa hoitajamäärää.

Taunus oli huolissaan myös kaupunkien ja kuntien valvonnan tasosta. Resurssipula näkyy hänen mukaansa myös Valviran ja Avin työssä. Viranomaisvalvonnan ongelmana on pidetty sitäkin, että tarkastuskäynnistä ilmoitetaan hoitolaitoksiin etukäteen, jolloin ne kykenevät laittamaan asiansa kuntoon tarkastuksen ajaksi.

– Jatkossa laiminlyönnit tulee selvästi ja tiukasti sanktioida, Tanus vaatii.

Valvonnan tehostamiseksi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä pitää edelleen tärkeänä myös vanhusasianvaltuutetun viran perustamista.

Ylös