Kristillisdemokraattien kansanedustajat: Kokeilussa ollut perustulo osoittautui huonoksi, Kannustava perusturva tekisi työn kannattavaksi

10.2.2019 klo 11:22 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä toteaa, että KD:n kannustava perusturva -malli tekisi työn vastaanottamisesta kannattavaa. Sen sijaan nyt tehdyn perustulokokeilun ongelmat olivat tiedossa jo ennen kokeilua.

Hämeenlinnassa viikonloppuna KD:n eduskuntavaalistartin yhteydessä kokoontunut Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä toteaa, että KD:n kannustava perusturva -malli tekisi työn vastaanottamisesta kannattavaa.

Sen sijaan nyt tehdyn perustulokokeilun ongelmat olivat tiedossa jo ennen kokeilua.

Kristillisdemokraatit julkisti mallinsa syksyllä 2015, jonka jälkeen erityisesti hallituspuolueet ovat kopioineet ohjelmaan enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kela tiedottivat niinikään tällä viikolla, että pe­rus­tu­lo­ko­kei­lun alustavista tuloksista ilmenee, ettei kokeilu li­sän­nyt työl­li­syyt­tä en­sim­mäi­se­nä ko­kei­lu­vuon­na.

– Kokeilu ei myöskään ole vertailukelpoinen laajemmin toteutettavan perustulon käyttöönottamisen kanssa, mistä johtuen tulosten hyödynnettävyys on vähäinen, KD:n kansanedustajat toteavat.

KD:n kannustava perustuva –malli korvaisi perusturvan sirpalemaisuuden ja lisäisi työnteon kannustimia. Nykyisten tukimuotojen sijaan olisi yksi yleistuki, joka olisi harkinnanvarainen ja vähenisi ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa.

Kristillisdemokraatit julkisti mallinsa syksyllä 2015, jonka jälkeen erityisesti hallituspuolueet ovat kopioineet ohjelmaan enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Viimeksi tällä viikolla päähallituspuolue keskusta julkisti oman, Kannustava perustulo-mallinsa.

Ylös