”Sote raukeaa-keskusta ja kokoomus tuhosi uudistuksen omilla poliittisilla tavoitteillaan”

10.2.2019 klo 11:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat arvioivat puolueen eduskuntavaalistartissa Aulangolla, että sote raukeaa. Syynä on keskustan mukanaan tuomat maakunnat ja kokoomuksen poliittinen agenda. – Alkuperäiset tavoitteet on tuhottu, sote-konkari Päivi Räsänen arvioi.

Hallituksen suurin projekti, sote, on vellonut eduskunnan käsittelyssä koko vaalikauden, ylikuormitukseen saakka. Kalkkiviivoille venyneen uudistuksen kohtalo näyttää sinetöityneen, ainakin jos kysytään kristillisdemokraattien kansanedustajilta.

Asia nousi esiin Aulangolla, jossa kristillisdemokraatit ovat virittäneet eduskuntavaalikampanjaansa viikonlopun aikana.

– Katsotaan nyt mitä sieltä tulee, mutta kyllä näyttää siltä, että sote raukeaa. Keskusta ja kokoomus ovat tuhonneet uudistuksen omilla poliittisilla agendoillaan

– Katsotaan nyt, mitä sieltä tulee, mutta kyllä näyttää siltä, että sote raukeaa. Keskusta ja kokoomus ovat tuhonneet uudistuksen omilla poliittisilla agendoillaan, kristillisdemokraattien konkarikansanedustaja Päivi Räsänen arvioi.

Hallituksen mallia Räsänen kuvaa pirstaleiseksi; esimerkiksi palvelujen integraatioon tähtäävät tavoitteet eivät täyty.

Maakunta- ja sote-uudistuksen liittyvät lakipaketit rivi riviltä läpi käynyt eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus arvioi niin ikään, että uudistukselle asetetut tavoitteet eivät toteudu hallituksen mallilla.

– Kristillisdemokraatit eivät lähteneet uudistamaan maakuntia, vaan sotea. Nyt kun se vedettiin tähän mukaan, siitä tuli este, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi.

”Tulossa vanhus- ja maahanmuuttovaalit, mutta kysymys on myös luottamuksesta”

Kristillisdemokraattien kansanedustajat uskovat, että tulossa on erityisesti vanhustenhoitoon ja maahanmuuttoon liittyvät vaalit, mutta erityistä painoarvoa on myös sillä, kuka saa suomalaisten luottamuksen vaaleissa.

– Tulossa ovat yhtä monipuoliset vaalit kuin aina ennenkin, mutta nyt sanoisin, että tulossa on luottamusvaalit, kristillisdemoraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien vaaliteema Suomi, johon voit luottaa lepää tässä mielessä oikeilla harteilla, sillä Essayah on kyselyjen mukaan suomalaisten mielestä luotetuin puoluejohtaja.

Useammat puolueen vaalivankkurit vetänyt entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen uskoo tosin, että vaalikamppailu keskittyy vanhustenhoitoon ja maahanmuuttoon.

– Kestävyysvaje ja alhainen syntyvyys, arvioi puolestaan kansanedustaja Antero Laukkanen.

Sari Tanus luottaa, että hyvinvointi ja koulutus voivat nousta kärkiteemoiksi, Peter Östman puolestaan näkee jo eduskuntavaalien jälkeen kuukauden päässä siintävät eurovaalit.

– Siinä mielessä EU:n tulevaisuus voi nousta yhdeksi eduskuntavaaliteemaksi, hän sanoo.

Ylös