Peter Östman: Luottamus politiikassa rakentuu siitä, että puhutaan totta ja varmistettua tietoa

10.2.2019 klo 12:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Peter Östman muistutti puolueen vaalistartissa Aulangolla, että luottamus on onnistuneen politiikan teossa peruspilari.

– Sen varmstamiseksi on tehtävä työtä ja muistettava, että pöyhkeys vie perikatoon, ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Kristillisdemokraattien politiikan tavoitteena on, että jokainen voi luottaa Suomeen, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman tsemppasi Aulangolle kokoontuneita kristillisdemokraatteja.

– Suomi ei ole kuitenkaan vielä valmis, Östman sanoi.

Esimerkiksi viime viikkojen keskustelu vanhustenhoidosta paljasti koko yhteiskuntaa vaivaavan kipupisteen.

– Some ruokkii sopimatonta populismia, mielipiteet sekoittuvat faktoihin ja joitakin faktat eivät enää kinnosta, Östman muistuttaa.

Myös ulkopuolelta tulee haasteita, esimerkiksi aivan nurkan takana lähestyvän brexitin muodossa.

– Sopimukseton ero on kova isku viennille kaupan tariffien ja muiden esteiden muodossa. Suomi menestyy, kun kauppa on mahdollisiman vapaata ja reilua. Kasvun edellytyksistä on huolehdittava, Östman muistuttaa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on tehnyt Östmanin johdolla oppositiossa varteenotettavaa ja rakentavaa politikkaa. Östman myöntää, että rooli on ollut haastava.

– Oppositiossa on ollut erittäin haastava rooli, koska on siinä pitää kyseenalaistaa kaikkia hallituksen linjauksia.

– Jos haluaa hoitaa tehtävän kristittynä ja hyvällä omatunnolla, se merkitsee vastuuta ja harkintaa, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että totuuden ja harkinnan suhteen eletään haastavaa aikakautta.

– Some ruokkii sopimatonta popuolismia, mielipiteet sekoittuvat faktoihin ja joitakin faktat eivät enää kinnosta, Östman muistuttaa.

– Silloin on tärkeä kysyä, onko valintani yhteisen edun mukaista, voinko perustella sen julkisuudessa. Kaikessa toiminnassa on pysyttävä totuudessa ja tietojen todenperäisyys on varmistettava.

Vaaleihin Östman lähtee luottavaisin mielin.

– Olemme tehneet hyvän pohjatyön. Kannatus on jo pitemmän aikaa ollut tasaisessa kasvussa. Uskon, että teemme politiikkaa, johon ihmiset luottavat.

– Meillä on myös maan luotettavin puheenjohtaja.

Östman antoi lopuksi ehdokkaille kymmenkunta ohjetta elämään ja vaalikamppailuun:

– Eläkää rauhassa. Hyväksykää toinen toisemme. Älkää kadehtiko, kärsikää toisianne, olkaa ystävällisiä ja hyväsydämisiä. Etsikää toisten parasta, älkää maksako pahaa pahalla. Pitäkää toinen toistanne tärkeämpänä kuin itseänne.

Ylös