Aika loppuu kesken-Soten karikot juontuvat keskustan ja kokoomuksen poliittisista tavoitteista

12.2.2019 klo 10:39 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen tärkein projekti, sote-uudistus velloo yhä eduskunnan valiokuntakäsittelyssä, kun vaalikautta on jäljellä viisi viikkoa.

KD:n kansanedustajat ovat vakuuttuneita, että keskustan ja kokoomuksen poliittiset tavoitteet romuttivat soten.

Hallituksen sote-uudistus on ollut jo kolmatta kertaa perustuslakivaliokunnan ruodittavana. Nyt vain aika on sulanut uudistuksen toteutumisen alta, kun vaalikautta on jäljellä enää viiden istuntoviikon verran.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida, ovatko hallituksen sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan.

Lausunto etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii sen pohjalta varsinaiset mietinnöt

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi tänä aamuna YLE:n Aamu-tv:ssä, ettei perustuslakivaliokunta ehdi saada valmiiksi sote-uudistusta koskevaa lausuntoa ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Lavapuro sanoo Ylelle, ettei usko istuvan eduskunnan ehtivän käsitellä lakipakettia.

”Keskusta ja kokoomus tuhosivat uudistuksen”

Kristillisdemokraattien kansanedustajat arvioivat niin ikään puolueen eduskuntavaalistartissa Aulangolla, että sote raukeaa. Syynä on keskustan mukanaan tuomat maakunnat ja kokoomuksen poliittinen agenda. (Kuva:Samuli Rissanen)

Kristillisdemokraattien kansanedustajat arvioivat niin ikään puolueen eduskuntavaalistartissa Aulangolla, että sote raukeaa. Syynä on keskustan mukanaan tuomat maakunnat ja kokoomuksen poliittinen agenda.

– Katsotaan nyt, mitä sieltä tulee, mutta kyllä näyttää siltä, että sote raukeaa. Keskusta ja kokoomus ovat tuhonneet uudistuksen omilla poliittisilla agendoillaan, kristillisdemokraattien konkarikansanedustaja Päivi Räsänen arvioi.

Hallituksen mallia Räsänen kuvaa pirstaleiseksi; esimerkiksi palvelujen integraatioon tähtäävät tavoitteet eivät täyty.

Maakunta- ja sote-uudistuksen liittyvät lakipaketit rivi riviltä läpi käynyt eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus arvioi niin ikään, että uudistukselle asetetut tavoitteet eivät toteudu hallituksen mallilla.

– Kristillisdemokraatit eivät lähteneet uudistamaan maakuntia, vaan sotea. Nyt kun se vedettiin tähän mukaan, siitä tuli este, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi.

Ylös