Tiedustelulait vedettiin pois täysistunnosta-Risikon mukaan talosta ei lähde ulos perustuslain kanssa ristiriidassa olevia lakeja

13.2.2019 klo 14:33 Politiikka Samuli Rissanen

Tiedustelulakien ensimmäisen käsittelyn oli määrä olla tänään eduskunnan täysistunnossa, mutta asia on vedetty pois päiväjärjestyksestä hallintovaliokunnan toiveesta, eduskunnan puhemies Paula Risikko kertoo.

Lisäksi myös puolustusvaliokunnan sotilastiedustelua koskeva hallituksen esitys on vedetty sivuun istunnosta asiayhteyden vuoksi, toimittajien kuultavana eduskunnassa hetki sitten ollut eduskunnan puhemies Paula Risikko lisää.

Lakien poisveto eduskunnan täysistunnosta johtuu Risikon mukaan epäilystä, että hallintovaliokunnan mietintö ei olisi ottanut huomioon kaikkea, mitä perustuslakivaliokunta lausunnossaan edellytti.

– Täysistunnosta eikä täältä talosta lähde yhtään sellaisia lakeja jotka olisivat perustuslain kanssa ristiriidassa

Nyt virkamiehet selvittävät asiaa. Risikon mukaan heiltä odotetaan jo huomiseksi raporttia siitä, onko epäilyissä todenperäisyyttä eli onko jotain perustuslain kanssa ristiriidassa olevaa jäänyt huomioimatta.

– Täysistunnosta eikä täältä talosta lähde yhtään sellaisia lakeja jotka olisivat perustuslain kanssa ristiriidassa, Risikko linjaa.

Mikäli ilmenee, että perustuslakivaliokunnan lausuntoa ei ole riittävästi huomioitu, pyydetään puolestaan hallintovaliokunnalta asiasta lausunto.

Puhemiesneuvosto on eilen keskustellut tilanteesta.

Risikon mukaan hänen ratkaisunsa taustalla ovat hallintovaliokunnan mietinnöstä mediassa ja sosiaalisessa mediassa esitetyt kriittiset kommentit.

Muun muassa perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Martin Scheinin ovat Twitterissä kritisoineet hallintovaliokunnan mietintöä. Heidän mukaansa hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotus on perustuslain vastainen.

Myös päätoimittajien yhdistys varoitti aiemmin tällä viikolla, että tiedustelulait vaarantavat toimittajan lähdesuojan ja oikeusturvan.

Tiedustelulakien oli määrä tulla voimaan nopeutetussa menettelyssä. Risikon mukaan viisi käytössä olevaa istuntoviikkoa riittäisivät lakien voimaansaattamiseen yhä. Sama koskee periaatteessa sote-lakejakin, jotka nekin ovat yhä valiokuntakäsittelyssä.

– Sitten on toinen asia, jos on poliittisia ambitioita, niitä ei selvitetä missään, Risikko lisäsi.

 

Ylös